managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bestaat er ook een roze plafond?

Posted by managing21 on december 18th, 2006

Nog minder dan vrouwen, zijn homoseksuelen gelijk vertegenwoordigd in de topkaders van bedrijven. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het tijdschrift Management Team. Een rondvraag bij 125 bestuursleden van de 24 beursgenoteerde Nederlandse bedrijven, bleek immers geen enkele openlijke homoseksueel op te leveren.

Het magazine noemt dat resultaat opmerkelijk aangezien statistisch gezien tussen de drie en de tien procent van de mannelijke bevolking homoseksueel is. Maar volgens de Nederlandse headhunter Frank van der Linden is er toch geen sprake van een roze plafond. Hij stelt dat geen van de topmensen zich ooit in zijn ontwikkeling geremd voelt omwille van zijn geaardheid.

Daarbij wordt verwezen naar James Kinsella (World Online) en Sergio Lires Real (ABN Amro), twee bestuurders die wel openlijk voor hun homoseksualiteit uitkwamen. “Volgens Frans Gosses, gewezen personeelsdirecteur bij Shell, kiezen homo’s wellicht uit zichzelf niet voor een carrière in het bedrijfsleven,” aldus het magazine Quote. “Hij vermoedt dat ze eerder kiezen voor een vrij beroep of een loopbaan in de non-profit sector.”