managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Paparazzi houden niet van bloggers

Posted by managing21 on december 18th, 2006

De bekende Amerikaanse blogger Perez Hilton wordt door het fotopersbureau X17 uit Los Angeles voor de rechter gedaagd. Het bureau, gespecialiseerd in paparazzi-foto’s van beroemdheden, eist een schadevergoeding van 7,6 miljoen dollar omdat Perez Hilton foto’s op zijn weblog heeft overgenomen zonder auteursrechten te betalen.

X17 is gespecialiseerd in foto’s van beroemdheden in intieme of pijnlijke situaties. Onder meer Katie Holmes, Kevin Federline en Britney Spears behoren tot de slachtoffers van het fotobureau. Perez Hilton zou 51 foto’s van X17 op zijn website (PerezHilton.com) hebben geplaatst zonder toelating gevraagd te hebben, auteursrechten betaald te hebben of een bron vermeld te hebben.

“We hebben problemen met veel bloggers,” vertelde X17-topman Brandy Navarre aan The Los Angeles Times. “Maar Perez Hilton is de ergste van allemaal. Hij is bijzonder arrogant en koppig. Hij steelt onze foto’s en kost ons elke dag weer veel geld. Perez Hilton plaatst foto’s uit de roddelrubrieken, bewerkt met commentaren of collage’s.”

Mario Lavandeira, de man achter Perez Hilton, zegt echter ervan overtuigd te zijn dat hij niets illegaal gedaan heeft. “Ik ga me tot het uiterste verdedigen,” aldus Lavandeira. “Ik ga vechten voor mijn rechten en de rechten van alle bloggers.” Volgens zijn advocaat heeft Lavandeira het recht om een satirisch of humoristisch
gebruik te maken van nieuwsfoto’s.

Indien X17 door de rechter in het gelijk wordt gesteld, zou dat volgens de advocaat van Perez Hilton het in de toekomst onmogelijk maken om foto’s te becommentarieren en bewerken, zoals dat door een uitzonderingsregel op de Amerikaanse Copyright Act is toegelaten. De raadslui van X17 stellen echter dat Lavandeira profiteert van het werk en de moeite van de X17-fotografen, die dag en nacht in de weer zijn en door de stad zwerven.

Zeven andere fotobureau’s hebben aan Perez Hilton gevraagd op te houden met het gebruik van hun foto’s. Ze hebben volgens The Los Angeles Times echter nog geen rechtszaak gestart.