managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

‘Basic Instinct 2’ filmflop van het jaar

Posted by managing21 on december 28th, 2006

De film ‘Basic Instinct’ van regisseur Paul Verhoeven, met Michael Douglas en Sharon Stone in de hoofdrol, kende in 1992 een enorm succes. Opvolger ‘Basic Instinct 2’, opnieuw met Sharon Stone en Michael Caton-Jones als regisseur, kon het publiek echter heel wat minder boeiend. Door het magazine Variety wordt de film zelfs als de grootste flop van het bijna afgelopen jaar bestempeld.

De productie van ‘Basic Instinct 2’ (Sony) kostte ongeveer zeventig miljoen dollar, maar leverde in de Amerikaanse bioskopen slechts vijf miljoen dollar op. Daarmee is de prent volgens Variety de grootste filmflop van het jaar geworden. “Wellicht heeft dit te maken dat Sharon Cross in de tweede versie niet zo erotisch overkwam,” oppert Variety.

Ook het feit dat van de originele bezetting buiten Sharon Stone niemand meer is overgebleven. “Bovendien werd de opvolger veel te laat na het succes van de eerste film uitgebracht, op een ogenblik dat er eigenlijk niet meer naar gevraagd werd. Het publiek vermoedde wellicht de opportunistische strategie van de makers.” Filmcricitus had het in zijn vergelijking tussen de twee films over het vervangen van Viagra door Valium.

Andere flops waren volgens Variety ‘All the King’s Men’, die 55 miljoen dollar had gekost en amper 7 miljoen dollar opbracht, ‘Poseidon’ (60 miljoen dollar inkomsten tegenover 121 miljoen dollar kosten) en ‘The Wicker Man’ (23 miljoen dollar inkomsten tegenover 40 miljoen kosten). Deze laatste probeerde ook tevergeefs te teren op het succes van de originele film, die meer dan dertig jaar geleden werd uitgebracht.

Tot de toptien van de grootste filmflops van het jaar behoren volgens Variety ook ‘Flushed Away’, ‘Flyboys’, ‘The Fountain’, ‘Freedomland’, ‘A Good Year’ en ‘Lady in the Water’. Opmerkelijk is dat noch ‘Basic Instinct 2’ noch ‘The Wicker Man’ vooraf aan de filmcritici werden vertoond. Daarmee hoopten de makers te vermijden dat negatieve kritieken het publiek zouden afschrikken.