managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Extremisten beter met internet dan overheid

Posted by managing21 on december 28th, 2006

Extremistische groepen gaan beter op met het internet dan de overheid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Daarbij wordt gesteld dat extremistische websites onder meer multimedialer en interactiever zijn. Overheidswebsites hebben daarentegen een overzichtelijker layout en maken beter gebruik van conventionele technieken.

“Websites van extremisten en terroristische organisaties zijn volgens de onderzoekers technologisch geavanceerder dan websites van Amerikaanse overheidsorganisaties,” schrijft het NRC Handelsblad. “Terroristen en extremisten maken meer gebruik van multimedia. Hun websites zijn bovendien interactiever. Ze maken volop gebruik van chatrooms en online fora.”

Onderzoeksleider Jialun Qin van de universiteit van Massachusetts zegt verrast te zijn door de vooruitstrevende technologie op de sites van terroristen en extremisten. “Ze maken gebruik van webservers met een lagere capaciteit en instabiele verbindingen,” aldus Qin. “Ze moeten het doen met gratis internetaanbieders. De webservers van de Amerikaanse overheidssites zijn daarentegen speciaal voor hun doel ontworpen.”

Op 46 procent van de onderzochte extremistische websites vonden de onderzoekers audio- en videoclips, waaronder trainingsfilmpjes, beelden van aanslagen en propaganda waarin wordt opgeroepen tot het martelaarsschap. “Daarentegen maakte slechts 29 procent van de overheidssites gebruik van dit soort multimedia,” aldus nog de onderzoekers. “Multimedia is voor terroristensites uiterst geschikt, want dit maakt meer indruk dan tekst.”

Op het gebied van contactinformatie zijn overheidssites uiteraard beter georganiseerd, maar gezien de activiteiten van de extremistische sites is dat uiteraard niet verwonderlijk. “Maar daar vindt men wel verborgen interactie-mogelijkheden,” voegen de onderzoekers daar aan toe. Op het gebied van community-vorming liggen extremistische websites dan weer ver vooruit op de overheidswebsites, onder meer met online fora en bulletinboards.

Daarbij worden websites zoals www.shawati.com en www.kuwaitchat.net genoemd. Die hadden in de zomer van vorig jaar respectievelijk 32.000 en 12.000 geregistreerde leden. “Er wordt dagelijks gediscussieerd en steun uitgesproken voor terroristische organisaties,” stippen de onderzoekers aan. “Sommige fora bevatten ook boodschappen van actieve leden van terreurgroepen.”

Internet is volgens de onderzoekers voor terroristen een interessant medium. “Het geeft hun immers de kans geeft om te ontsnappen aan de selectiecriteria van de traditionele massamedia,” stellen ze. “Alleen door aanslagen te plegen, krijgen ze daar toegang.”