managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 2nd, 2007

Amerikanen hebben in de kerstperiode dit jaar 26 procent meer besteed aan online aankopen. Dit meldt onderzoeksbureau comScore Networks. In de periode van 1 november tot 26 december gaven zij 23,1 miljard dollar uit tegen 18,3 miljard dollar een jaar eerder. In de laatste week voor kerstmis werd 2,25 miljard dollar uitgegeven, 38 procent meer dan een jaar eerder. Volgens het onderzoeksbureau passeerden de totale online aankopen in de Verenigde Staten, exclusief reizen, op zaterdag 23 december voor het eerst in de geschiedenis de grens van 100 miljard dollar. Volgens comScore is e-commerce nu goed voor 7 procent van de detailhandelsuitgaven, exclusief brandstof, auto’s en voeding, in de Verenigde Staten. Amerikanen gaven het meest uit via de site van Amazon.com, met Dell als tweede en Yahoo als derde. Elektronicaketen BestBuy behaalde de grootste omzetstijging op jaarbasis, gevolgd door Wal-Mart en Ticketmaster.

De Chinese regering gaat de kwaliteit van de auto-export beter controleren, om zo een groter marktaandeel op de automarkt in de wacht te slepen. Vanaf maart zullen Chinese autoconstructeurs een speciale exportvergunning moeten kunnen voorleggen. Het is wel niet duidelijk welke kwalititeitseisen zullen worden vereist. De maatregel lijkt een voortzetting van de overheidsinspanningen om de sector, bestaande uit vele kleine actoren, om te vormen tot een markt met enkele grote spelers. Volgens een recente studie vertonen immers 77 procent van de in China gemaakte auto’s gebreken. Binnen 10 jaar wil China 10 procent van de wereldhandel in wagens en onderdelen controleren, tegen minder dan 1 procent nu. Dat zegt viceminister van Handel Wei Jianguo aan het agentschap Nieuw China.

De Franse miljardair François Pinault zal de Franse beursautoriteiten deze week laten weten dat hij geen bod op de energie- en nutsgroep Suez voorbereidt. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zou Pinault wel interesse tonen in bepaalde activa van Suez als de fusie met Gaz de France zou mislukken. Het Franse zakenblad Capital had vorige week gemeld dat Pinault van de Franse president Jacques Chirac de toestemming zou hebben gekregen om een overnamebod van 70 miljoen euro te lanceren op Suez. De miljardair zou op die manier het omstreden fusieproject tussen Suez en Gaz de France willen dwarsbomen. Chirac ontkende echter zijn fiat te hebben gegeven voor Pinaults bod en herhaalde nogmaals de fusie tussen Suez en Gaz de France te steunen.

De Britse luchtvaartmaatschappijen Virgin en EasyJet gaan mogelijk hun krachten bundelen met de Aziatische prijsvechter AirAsia. Daarmee willen ze een wereldwijd netwerk creëren voor goedkope vluchten. De Maleisische krant The Star maakte melding van besprekingen tussen de drie topmannen van de ondernemingen, onder wie Richard Branson en Stelios Haji-Ioannou. De overeenkomst wordt naar verwachting later deze week bekendgemaakt. Door de krachtenbundeling kan de luchthaven in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, dienen als tussenstation voor vluchten van Virgin en easyJet naar Australië. Ook zijn goedkope trips naar China en India voorzien. AirAsia zou de luchthaven in Manchester willen gebruiken om de sprong naar Europa te wagen.

Wit-Rusland heeft zondag schoorvoetend ingestemd met een verdubbeling van de prijs van Russisch gas. Dit gebeurde vlak voor het verstrijken van het uiterste tijdstip waarop het Russische staatsgasbedrijf Gazprom een nieuw contract eiste. Gazprom had gedreigd de gasleveringen aan Wit-Rusland te staken als een overeenkomst zou uitblijven. Gazprom en de Wit-Russische premier Sergej Sidorski bereikten een akkoord over een vijfjarig contract. Daarin is afgesproken dat Wit-Rusland dit jaar 100 dollar per duizend kubieke meter gas betaalt in plaats van de 46 dollar die tot dusver gebruikelijk was. Tot 2011 wordt de prijs verder verhoogd naar het niveau dat West-Europese klanten betalen. Dat komt neer op meer dan 200 dollar per duizend kubieke meter. Het akkoord is een opluchting voor de West-Europese klanten, die afhankelijk zijn van Russisch gas door de Wit-Russische pijpleidingen.

De Europese eenheidsmunt euro is in 2006 gestegen ten opzichte van bijna alle belangrijke munten. De dollar, de yen en de Chinese yuan moesten terrein prijsgeven. De euro boekte vorig jaar winst ten aanzien van meer dan vijftig valuta’s en verzwakte tegenover slechts dertien munten. De dollar, nog altijd de belangrijkste munt ter wereld, verloor 10,1 procent van zijn waarde ten aanzien van de euro. Ook de yen (11 procent) en de yuan (7 procent), twee dollargevoelige munten, moesten terrein prijsgeven. De enige wereldmunt die nog beter presteerde dan de euro, was het pond. De Britse munt werd 2,2 procent duurder. De Slovaakse kroon presteerde het best dankzij een beter dan verwachte conjunctuur. Ten opzichte van de euro groeide de Slovaakse kroon met 9,3 procent. De IJslandse kroon was met een daling van 20 procent de zwakste munt van het jaar.

De aandelen van Exxon Mobil, het grootste bedrijf ter wereld, zijn dit jaar het sterkst gestegen sinds 1980. Het aandeel kon duidelijk profiteren van de boost in de olie-industrie. De prijs van ruwe olie steeg 17 procent tot een jaargemiddelde van 66,27 dollar per vat, het hoogste gemiddelde ooit. De koers van het aandeel van Exxon Mobil steeg dit jaar 38 procent. Het bedrijf doet het daarmee beter dan elk ander oliebedrijf ter wereld, met uitzondering van het kleine Marathon Oil Corp. Het aandeel presteert ook beter dan de Dow Jones-index en de Standard & Poor’s 500-index.

De Zweedse krant Post Och Inrikes Tidningar, die sinds 1645 dagelijks nieuws over faillissementen en mededelingen van bedrijven en de overheid publiceert, is voor het laatst in druk verschenen. Het dagblad, volgens de World Association of Newspapers (WAN) het oudste ter wereld, is sinds1 januari alleen nog op het internet te lezen. Dat maakte de krant vrijdag bekend op haar website. Overigens verdwijnt de papieren krant niet volledig. Om de traditie levend te houden worden nog dagelijks drie exemplaren gedrukt en opgeslagen in universiteitsbibliotheken.

De Oost-Europabank (EBRD) trekt zich mogelijk terug uit Sachalin II, het grote olie- en gaswinningsproject in Rusland. Door de nieuwe eigendomsverhoudingen ligt het minder voor de hand dat de bank blijft deelnemen in het project, zo heeft een woordvoerder van de ontwikkelingsbank dinsdag verklaard. Besluiten zijn er volgens hem nog niet gevallen. Vorige maand kreeg de Russische regering via gasgigant Gazprom feitelijk de controle over het megaproject. Het Nederlands-Britse olieconcern Shell en twee Japanse handelshuizen droegen ieder de helft van hun belang over aan Gazprom, dat nu een belang heeft van 50 procent plus een aandeel in Sachalin II. Gazprom wordt door de Russische staat gecontroleerd.

Groot-Brittannië staat financieel niet langer in het krijt bij de Verenigde Staten voor de hulp in de tweede wereldoorlog en de wederopbouw naar de wapenstilstand. Het Britse ministerie van financiën betaalde zopas de laatste twee termijnen van de nog resterende schuld. Er werden cheques uitgeschreven van 83,25 miljoen dollar (65 miljoen euro) aan de Verenigde Staten en 22,7 miljoen dollar (16 miljoen euro) aan Canada. In maart 1941 kreeg Winston Churchill van president Roosevelt de mogelijkheid om wapens aan te kopen:. Tot oktober 1941 kocht Groot-Brittannië voor een miljard pond aan wapens in de Verenigde Staten. Maar voor elke kogel beloofden de Britten het volle pond te zullen betalen. In 1945 leenden de Verenigde Staten 4,3 miljard dollar aan Groot-Brittannië tegen 2 procent rente voor de wederopbouw. Canada deed daar een jaar later nog eens 1,2 miljard dollar bij. Deze bedragen moesten in zestig jaar worden terugbetaald. Hiervan zijn nu ook de laatste twee termijnen voldaan.

Meer Nieuws