managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Pegasus houdt het voor bekeken

Posted by managing21 on januari 8th, 2007

Internetpionier Pegasus Mail houdt het voor bekeken. Het mailbedrijf kan de concurrentie met grote spelers zoals Microsoft en Google niet meer aan en ziet zich verplicht zijn activiteiten stop te zetten. Pegasus Mail werd zeventien jaar geleden opgericht aan een Nieuw-Zeelandse universiteit. De service aan bestaande klanten wordt voorlopig nog wel verder gezet.

De Nieuw-Zeelandse Internetpionier David Harris ontwikkelde Pegasus Mail in 1989 omdat het netwerk van de instelling geen e-maildiensten leverde. Tot zijn grote verbazing zag hij hoe miljoenen mensen van zijn gratis service gebruik begonnen te maken. “Door gebrek aan financiele mogelijkheden kon hij echter de evoluties niet meer bijbenen en moest hij beslissen om te stoppen met Pegasus,” aldus het magazine The Register.

“Destijds was het internet vooral een community in plaats van een snelweg,” stipt Harris aan. “Mensen hielpen mekaar nog zonder zich af te vragen wie daarvoor zou moeten betalen.” Sindsdien zijn de gebruikers – gedreven door de aanbieding van giganten zoals Microsoft en Google – volgens The Register echter veeleisender geworden. “Daar kon Pegasus niet tegen op,” aldus het magazine.

Bestaande gebruikers zullen echter nog altijd verder ondersteund worden tot hun abonnement afloopt. Harris zou ook technologie willen aanbieden om gebruikers te helpen overstappen naar andere diensten. Hij stelt dat alleen financiele ondersteuning Pegasus problemen opleverde. “Indien er alsnog voldoende geld kan gevonden worden, wil ik de technologie graag verder ontwikkelen,” merkte Harris op. “Het zou zelfs een open source kunnen worden.”