managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Wikipedia staat niet te koop

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

De online encyclopedie Wikipedia staat niet te koop. Evenmin zal er een commercieel project van gemaakt worden. Dat heeft oprichter Jimmy Wales gezegd in een interview met de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Hij stelde dat eventuele reclame-inkomsten naar ontwikkelingsprojecten gaan. Zelf verdient Wales evenmin iets aan Wikipedia.

Wales startte in 2001 met zijn online encyclopedie, maar het project behoort nu tot de twintig meest bezochte sites van het internet. Vorige maand haalde Wikipedia ruim vijf miljard pageviews. Die grote belangstelling wekt ook de interesse van grote internetbedrijven, maar Wales stelt duidelijk dat Wikipedia niet te koop staat. “De site is eigendom van een charitatieve stichting die als doel heeft een gratis encyclopedie aan te bieden aan iedereen op aarde,” zegt hij. “Dat blijft zo.”

Wikipedia wordt gefinancierd door donaties, maar Wales geeft toe dat er intern gesproken wordt over de reclamemogelijkheden. “Voorlopig bestaan er geen plannen om advertenties op de site te zetten, maar ik kan me voorstellen dat er in de toekomst een moment komt dat we een aanbod krijgen dat ons in staat stelt om ons doel – het wereldwijd bevorderen van kennis – te verwezenlijken,” aldus de Wikipedia-oprichter. “Dan moet daar binnen de gemeenschap over gestemd worden.”