managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Internet is een dictatuur

Posted by managing21 on juni 17th, 2006

Het internet is helemaal niet de grote democratiserende kracht, zoals dikwijls wordt beweerd. Dat stelt socioloog André van Cleeff van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij heeft het daarbij over een dictatuur-model. Zelfs de online encyclopedie Wikipedia is volgens hem daarop geen uitzondering.

André van Cleeff geeft in zijn scriptie ‘The inevitable rise of the Administrators’ toe dat het internet het op het eerste gezicht mensen gemakkelijker maakt om informatie te verzamelen, met elkaar te discussiëren of om zich als groep te organiseren. “Maar uiteindelijk blijkt software helemaal niet democratisch uitgebouwd te zijn,” merkt de Nederlandse socioloog op. “Het meest voorkomende model is een dictatuur.”

Volgens van Cleeff kan geen enkel programma zich met recht democratisch noemen. “Beheerders benoemen zichzelf en controleren de gewone gebruikers volledig,” voert hij aan. “Een beheerder kan overal bij – en werkt alleen. Nergens is controle op beheerders ingebouwd. Gebruikers kunnen niet stemmen voor hun beheerders.” Dit geldt zelfs voor een applicatie als de online encyclopedie Wikipedia. “Die lijkt heel democratisch, maar de hele controlestructuur is hiërarchisch.”

Deze structuren zijn volgens André van Cleeff historisch gegroeid. “Men is ooit begonnen met software waaraan gesleuteld moest worden door een beheerder,” voert hij aan. “Daarna hebben generaties software ontwikkelaars dit model gekopieerd.” De socioloog voert aan dat men er goed zou aan doen om software democratischer te maken. Dat zou ook de ICT-beveiliging volgens hem ten goede komen.

“Zodra iemand het account van de beheerder heeft gekraakt of de beheerder zelf kwaad wil, is er eigenlijk niets meer wat hem tegenhoudt,” aldus de socioloog. “Als programma’s democratisch opgezet waren, zou er weinig aan de hand zijn. Eén enkel account verleent nog geen toegang, omdat bijvoorbeeld instemming van minstens een ander persoon nodig zou zijn.”

Buiten enkele anarchistische peer-to-peer programma’s, is het internet volgens van Cleeff voor 99 procent autoritair opgezet. Hij stelt dat het leven zich in toenemende mate online afspeelt en dat men toch de vraag moet stellen in welk soort samenleving we willen leven. Er moet volgens hem een beter model bedacht worden.