managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Burgeroorlog als toeristische attractie

Posted by managing21 on januari 8th, 2007

De burgeroorlog in het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft 76.000 slachtoffers geeist, maar sommige van de betrokken partijen proberen dat verleden nu economisch uit te buiten. De initiatieven genieten de steun van de Salvadoriaanse overheid. El Salvador is het eerste Midden-Amerikaanse land dat een toerismeindustrie uitbouwt rond zijn burgeroorlogen.

“Wapens, foto’s, gevechtsplannen en schuilplaatsen in bergachtige gebieden behoren tot de jongste toeristische attracties van El Salvador,” meldt het persbureau Associated Press. “Het land kent sinds 1992 vrede, maar de twaalf jaar durende burgeroorlog heeft 76.000 doden gekost en duizenden anderen verminkt en heeft het land een imago van geweld opgeleverd.”

Bewoners van achtergebleven Salvadoriaanse regio’s proberen dat imago volgens het persbureau steeds meer economisch uit te buiten. “Voormalige guerilla’s bieden tegen een vergoeding toeristische uitstappen aan naar gewezen slagvelden of schuilplaatsen in de berggebieden,” aldus het persbureau. “Diverse musea hebben collecties opgebouwd rond het oorlogsverleden van El Salvador.”

Ook de Salvadoriaanse regering beschouwt de initiatieven als een manier om meer toeristen naar El Salvador te lokken. De vroegere guerillabeweging Farabundo Marti National Liberation Front (FMLN) heeft in samenwerking met locale zakenlui een zogenaamde vredesroute uitgebouwd rond de bergstad Perquin, die destijds beschouwd werd als de guerilla-hoofdstad van het land.

Daar vindt men nu ook het ‘Museum of the Revolution’, met kanonnen, uniformen, Sovjet-wapens en ander oorlogstuig dat vroeger door het FMLN werd gebruikt. “Het museum is een centrum van historische verwijzingen voor de toekomstige generaties,” aldus museumdirecteur Rolando Caceres tegenover het persbureau. Het musuem werd opgericht in het midden van de jaren negentig, maar is de voorbije jaren steeds populairder geworden bij binnenlandse en buitenlandse toeristen.

In de hoofdstad San Salvador werd door gewezen leden van de guerilla-radio een museum geopend met video-, audio- en fotomateriaal over het conflict. Het museum heeft ook een bibliotheek met boeken en geschriften over de burgeroorlog. In Chalatenango heeft een andere guerillabeweging een aantal grotten en andere bunkers gerestaureerd en biedt bezoekers overnachtingsmogelijkheden aan in een aantal berghutten.

Minister van toerisme Ruben Rochi zegt de initiatieven te ondersteunen omdat dit het Salvadoriaanse toerisme ten goede komt. De voorbije tien jaar heeft El Salvador 7,3 miljoen bezoekers ontvangen. Dat zorgde voor 1,7 miljard dollar inkomsten. De meeste toeristen komen naar de Salvadoriaanse strandgebieden, maar er zijn ook steeds meer gegadigden die geinteresseerd zijn in het beruchte verleden van het land.