managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Designers Ford vrezen herstructurering

Posted by managing21 on januari 9th, 2007

De Amerikaanse autoconstructeur Ford is van plan om 14.000 bedienden en kaderleden te ontslaan. Dat zal volgens de topdesigners van het automerk echter negatieve gevolgen hebben voor het onderzoek naar nieuwe technologieen en ontwerpen van het bedrijf. Tussen de vertrekkers zullens volgens hen immers onvermijdelijk ook ontwerpers zitten.

In een reactie op die waarschuwing zei Peter Horbury, executive director of design bij Ford Americas, tegenover het persbureau Associated Press echter dat dit vertrek kan opgevangen worden door met minder ontwerpers meer designs te laten uitwerken in minder tijd. Hij denkt daarbij onder meer aan een grotere nadruk op het werken met computermodellen in plaats van modellen in klei en prototypes.

Bovendien wil Horbury de Ford-designers laten deelnemen aan het marktonderzoek, zodat ze vooraf weten wat de wensen en de noden van het publiek is. Op die manier hoopt Horbury het aantal veranderingen in het design te kunnen beperken. Vroeger deed Ford marktonderzoek om het publiek zijn mening te vragen over de ontworpen modellen.

Horbury voegde er nog aan toe dat de designers vroeger heel veel tijd verloren met de bureaucratie bij de autoconstructeur. Dat is volgens hem met de nieuwe topman Alan Mulally, die in oktober overkwam van Boeing, grondig veranderd. “Er worden nu vlugger beslissingen genomen en de productontwikkeling verloopt veel sneller,” stipte hij aan. “Mulally geeft zijn ontwerpers ook veel vrijheid.”

In totaal wil Ford 36 procent van zijn personeelsbestand schrappen. De herstructurering zou de autoconstructeur de volgende twee jaar ruim 17 miljard dollar kosten.