managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google stapt in telescoopproject

Posted by managing21 on januari 9th, 2007

Google stapt in een conglomeraat dat moet instaan voor de bouw van de Large Synoptic Survey Telescope (LSST), die in 2013 operationeel moet worden.  Naast Google nemen ook negentien universiteiten, laboratoria en privéstichtingen deel aan de bouw van de telescoop. De telescoop zal op een hoogte van 2.700 meter op de berg Cerro Pachón in Chili ingeplant worden.

De telescoop heeft een omvang van 8,4 en wordt onder meer uitgerust met een camera van 3,2 gigapixel. Die zal tien jaar lang om de tien seconden een foto nemen en op die manier om de drie dagen een volledige scan maken van het bereikbare heelal. Dat levert dagelijks ongeveer drie terabyte aan astronomische gegevens binnen.

Google moet deze gegevensstroom organiseren en de informatie verwerken en analyseren. Daarnaast hoopt men deze gegevens te kunnen ontsluiten voor het publiek. Eerder al sloot de zoekmachinegigant een overeenkomst met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om deel te nemen aan de verdere exploratie van de ruimte. Daarbij wordt iEarth ingezet, de grotere broer van Google Earth.