managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikaanse steden niet voorbereid op rampen

Posted by managing21 on juni 18th, 2006

De meeste Amerikaanse steden zijn nog altijd niet voorbereid op grote catastrofes. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaans ministerie van Homeland Security. In 131 rampenplannen uit de achttien staten van de orkaangordel werden immers grote tekortkomingen aangetroffen.

De Amerikaanse president George W. Bush kondigde in september vorig jaar New Orleans een herziening van de rampenplannen aan in de nasleep van de orgaan Katrina, die de stad enkele weken eerder had getroffen. Het rapport bracht talrijke tekortkomingen aan het licht. “Het is fataal wanneer die in het midden van een ramp moeten gecorrigeerd worden,” aldus het rapport.

In veel gevallen bleken de rampenplannen volgens het persbureau Associated Press niet voorzien te zijn van hulpmaatregelen voor zieke, oude of arme mensen die niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Maar ook bleek de bevolking niet tijdig verwittigd te worden van rampen, terwijl er evenmin sprake is van een degelijke commandostructuur.

De steden uit de zogenaamde orkaangordel bleken wel beter voorbereid te zijn op rampen dan de rest van het land. Maar ook hier bleken de evacutatieplannen een onvoldoende gekregen te hebben. Namen van individuele steden werden niet bekend gemaakt.

Gesteld wordt dat ook de federale regering tekort schiet. Die zou locale hulpverleners beter moeten informeren over de situatie en evoluties. Bovendien zou het volgens het rapport tot een betere samenwerking moeten komen met caritatieve instellingen en ondernemingen om hulpgoederen op te slaan en te verdelen.