managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Schotland verliest helft van zijn drinkwater

Posted by managing21 on juni 18th, 2006

In Schotland gaat jaarlijks meer dan één miljard liter drinkwater verloren door lekken en druipende kranen. Dat volume is voldoende om meer dan twee miljoen mensen van water te voorzien. Het is bovendien ongeveer de helft van alle drinkwater dat door de maatschappij Scottish Water wordt verdeeld.

Een groot gedeelte van het probleem wordt verweten aan de ouderdom van de ondergrondse waterleidingen. In Edinburgh is het waterleidingnet gemiddeld 120 jaar oud. Daarnaast zijn er ook problemen met de leidingen in de woningen en druipende kranen, terwijl de bevolking ook meer water laat lopen dan nodig is.

“Scottish Water heeft beloofd om op een periode van vier jaar 2,4 miljard pond te investeren in de herstelling van het netwerk,” meldt de krant The Scotsman. “Eerder al werd 1,8 miljard geïnvesteerd, zonder dat dit veel aarde aan de dijk bracht.” Toen Scottish Water het netwerk in 2001 overnam van drie regionale verdelers overnam, lag het waterverlies op 1,02 miljard liter.

Volgens een woordvoerster van Scottish Water heeft het probleem vooral te maken aan onderinvesteringen uit het verleden. De situatie in Schotland staat volgens The Scotsman in schril contrast met de situatie in Engeland, waar waterbedrijven slechts 22 procent van hun water verliezen.

In het zuidoosten van Groot-Brittannië wordt men tegelijkertijd met de grootste droogte sinds 1933 geconfronteerd. Daar wordt de watervoorziening voor bijna dertien miljoen gerantsoeneerd. Het gebied heeft per hoofd van de bevolking nu minder drinkbaar water dan Syrië