managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Muziek beluisteren wordt gratis

Posted by managing21 on januari 15th, 2007

Over drie jaar zal alle muziek op de websites van grote internetbedrijven gratis kunnen beluisterd worden. Dat stelde Mark Manshanden, content-manager bij de Nederlandse provider KPN, tijdens een congres in Groningen. Volgens hem zullen die grote aanbieders gratis muziekportalen uitbouwen, gefinancieerd door sponsoring en advertenties.

Grote internetbedrijven zullen er volgens Manshanden voor zorgen dat alle populaire muziek in de toekomst gratis gestreamd zullen kunnen worden. Daarbij zet hij volgens het magazine Emerce een termijn van drie jaar voorop. Op dat ogenblik zal het volgens de KPN-man nog veel moeilijker worden om mensen voor muziek te laten betalen.

Manshanden stelt dat radio-on-demand het niet langer noodzakelijk wordt om muziek te bezitten. “Dat wordt grotendeels overbodig,” voerde hij aan. “Sponsoring en advertenties moeten voldoende zijn om dat aanbod te financieren. Hij vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de muziekindustrie digital rights management blijven toepassen op hun producten. De sector doet volgens hem ook niet voldoende om op het internet naar nieuw talent te zoeken.