managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 17th, 2007

GSM-fabrikant Sony Ericsson heeft in het vierde kwartaal van 2006 een recordwinst geboekt. Voor belastingen werd 502 miljoen euro verdiend tegen 206 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg tot 3,78 miljard euro vergeleken met 3,26 miljard euro een jaar eerder. Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal wereldwijd 26 miljoen mobiele telefoons. Dat zijn er meer dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een verkoop van 22,9 miljoen stuks. Sony Ericsson is de op drie na grootste GSM-fabrikant ter wereld. Ook de financiële resultaten overtreffen de verwachtingen van analisten. Zij gingen in doorsnee uit van een winst voor belastingen van 428 miljoen euro op een omzet van 3,21 miljard euro.

De Europese luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiegroep EADS verwacht dat haar dochter Airbus over heel 2006 een negatief bedrijfsresultaat zal boeken. Het bedrijfsresultaat van de andere divisies van EADS zou het verlies bij Airbus echter grofweg goedmaken. Het bedrijfsverlies dat voor dit jaar wordt verwacht bij vliegtuigconstructeur Airbus, is te wijten aan eenmalige lasten in verband met regelingen met klanten, afwaardering van activa en financiële consequenties van het herstructureringsplan Power8 die oorspronkelijk pas in 2007 waren voorzien maar reeds vanaf 2006 in rekening zullen worden gebracht. Daarnaast sluit de groep niet uit dat het A380-programma nog voor bijkomende lasten zorgt die aanvankelijk niet voorzien waren. Op 3 oktober 2006 liet EADS reeds weten dat de vertragingen bij de leveringen van het dubbeldekvliegtuig A380 in de periode 2006-2010 een totale impact van 4,8 miljard euro zouden hebben. Voor de periode 2006-2010 zou dit resulteren in een totaal bedrijfsverlies van ongeveer 2,8 miljard euro.

In Hamburg is Rudolf August Oetker overleden, bekend van het puddingimperium Dr. Oetker. Hij werd negentig jaar oud. Oetker was een van de grootste Duitse ondernemers van het naoorlogse Duitsland. Zijn vermogen wordt geschat op 6,2 miljard euro. Rudolf Oetker is de erfgenaam van Dr. August Oetker. Die kwam in 1891, na experimenten in de achterkamer van zijn apotheek met meelmengsels, met het bakpoeder Backin op de markt. Een licht en luchtig bakpoeder voor de bakkende huisvrouw. Hij verpakte het boeltje in kleine zakjes en voegde er recepten bij. Het werd een ongekend succes. Rudolf kwam in 1944 aan het roer van het bedrijf toen zijn stiefvader Richard Kaselowsky samen met zijn moeder omkwam bij een geallieerde luchtaanval op Bielefeld. Hij vond pudding niet voldoende en kocht in de jaren vijftig en zestig tal van ondernemingen. Vandaag is voeding goed voor een kwart van de 7 miljard euro omzet. De helft komt van Hamburg Süd, de op 16 na grootste rederij ter wereld. Dr. Oetker is ook actief in de dranken- , luxehotel- en banksector.

De Duitse mediareus Bertelsmann, tot enkele maanden geleden voor een kwart in handen van de Frère-holding GBL, wordt vanaf het najaar geleid door Hartmut Ostrowski. Dat zeggen diverse, goedgeplaatste bronnen. Ostrowski volgt Gunter Thielen op. Het was bekend dat Thielen zou worden opgevolgd door iemand uit de eigen rangen, maar niet door wie. Ostrowski leidt Arvato, de mediadienstenpoot van Bertelsmann. Arvato is ook een belangrijke speler in België, met vestigingen in Antwerpen en Kontich. Het bedrijf nam Vicindo over van De Post en het callcenter van boekenclub ECI. Ook de radio- en tv-groep RTL behoort tot Bertelsmann.

De bierconsumptie in Duitsland is in 2006 voor het eerst in zes jaar weer gestegen. De lange hete zomer en het wereldkampioenschap voetbal zorgden ervoor dat de Duitsers in 2006 2 procent meer bier dronken dan het jaar voordien. De vereniging van Duitse brouwers berekende dat de consumptie met 117,8 liter bier per Duitser opnieuw op het niveau van 2003 ligt. In Duitsland, de grootste Europese biermarkt, en andere westerse landen zit het bierverbruik al jaren in een neerwaartse spiraal. Dertig jaar geleden dronken de Duitsers nog 151 liter bier. De Leuvense brouwer InBev is met merken als Beck’s, Diebels, Gilde en Spaten, marktleider in Duitsland.

De grote containerrederijen die actief zijn tussen Azië en de Verenigde Staten, verwachten dat de marktomstandigheden dit jaar beter zullen zijn dan vorig jaar. Ze gaan ervan uit dat de wereldhandel met meer dan tien procent zal stijgen, wat zou leiden tot een groei van het containervervoer en hogere tarieven. Door de lagere vrachttarieven, hoge brandstofkosten en het grote aantal nieuwe schepen boekten de grote rederijen vorig jaar minder winst. Maar volgens de rederijden die het Transpacific Stabilization Agreement ondertekenden (APL, Cosco, Evergreen, Hanjin, Hapag Lloyd, Hyundai, KKK, Mitsui, NYK, Orient Overseas en Yangming) zal de export vanuit Azië de economie dit jaar zwaar aanzwengelen. Aangezien het grootste deel van die handel over zee verloopt, verwachten ze dat de vraag naar containerslots met dubbele cijfers zal groeien. Het afgelopen jaar steeg de capaciteit van de wereldcontainervloot met 14 procent tot 11,3 miljoen teu. Dat is de grootste groei in zes jaar.

De Europese Unie wil haar steentje bijdragen in de aanpak van gewelddadige videospelletjes. Verbieden kan en wil de Europese Unie niet, maar de ministers van justitie van de 27 lidstaten stemden er op een informele bijeenkomst in Dresden wel mee in hun nationale regels te vergelijken en best practices uit te wisselen. Er wordt ook gedacht aan een centraal register, waar de lidstaten verboden spelletjes moeten aanmelden. Europees Commissaris Franco Frattini beklemtoonde dat de lidstaten bevoegd blijven voor de beoordeling en de toelating van games. Hij brak wel een lans voor striktere regels voor de verkoop aan kinderen. De lidstaten moeten afspraken maken over gemeenschappelijke sancties tegen verkopers die deze spelletjes slijten aan kinderen. Volgens de Italiaan zijn de controles op de verkoop van gewelddadige spelletjes aan minderjarigen vaak te laks. In Duitsland bestaat een verbod op de verspreiding van deze producten. In de meeste EU-lidstaten, zoals België, zijn de verkopers niet verplicht de verkoop te beperken tot bepaalde leeftijdscategorieën. Ook bestaan aanzienlijke verschillen in de manier waarop overheden videospelletjes beoordelen.

Er lijkt een oplossing te zijn gevonden voor de voorgenomen verkoop van een deel van het belang dat DaimlerChrysler heeft in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS. Een groep banken wil het belang van 7,5 procent voor enkele jaren overnemen, waarna het autoconcern de stukken later weer terugneemt. Het Duits-Amerikaanse autoconcern wil zijn belang in EADS afbouwen van 22,5 procent tot 15 procent. De Duitse overheid vreest echter dat daardoor haar invloed bij het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus afneemt. Met de regeling kan de Duitse regering toch haar zeggenschap bij EADS waarborgen. Het bankenconsortium staat onder leiding van Deutsche Bank, Commerzbank, de Duitse staatsbank KfW en zakenbank Goldman Sachs. Zij nemen het belang ter waarde van ongeveer 1,5 miljard euro voor drie tot vier jaar over. In ruil voor de regeling krijgt DaimlerChrysler een lening waar rente over moet worden betaald. Het autoconcern behoudt met de regeling zijn stemrecht over het volledige belang.

Rusland is van plan West-Europa steeds meer over de Oostzee te voorzien van olie. Op die manier omzeilen de autoriteiten in Moskou het weerbarstige buurland Wit-Rusland, waarmee het begin januari een conflict had over olieleveranties. Dat heeft de Russische onderminister van economie, Andrej Sjaronov, verteld aan de de Duitse krant Berliner Zeitung. De Russische regering is volgens hem intensieve gesprekken begonnen met Transneft, het staatsbedrijf dat de Droezjba-pijpleiding beheert. Via dit buizenstelsel vervoert Rusland momenteel nog de meeste olie naar West-Europese klanten. “Door investeringen in de Russische Oostzeehaven Primorsk kan Rusland in de toekomst de helft van de olie die nu nog over het terrein van Wit-Rusland stroomt met olietankers naar het westen van Europa vervoeren,” aldus de onderminister.

De Amerikaanse geneesmiddelengigant Pfizer zou van plan zijn duizenden banen te schrappen. Mogelijk gaat het om een aanzienlijke afbouw van personeel in de Europese verkoop. In november vorig jaar ging in de Verenigde Staten in deze afdeling 20 procent van de jobs verloren. The Wall Street Journal maakt gewag van bedrijfssluitingen. Pfizer is niet bereid tot commentaar. Pfizer-topman Jeffrey B. Kindler zal komende maandag de eerste details van zijn strategische visie voor de toekomst van het farmabedrijf bekendmaken. Volgens The Wall Street Journal is Kindler niet van plan om aan de onderzoeks- en ontwikkelingskosten te raken, maar zou wel op andere afdelingen fors bespaard worden. Onder meer de marketing- en productieafdelingen worden in dat verband genoemd.

Meer Nieuws