managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Japan schrapt maanmissie

Posted by managing21 on januari 17th, 2007

Japan herziet zijn maanprogramma. Volgens het persbureau Associated Press heeft de ontwikkeling van de wetenschappelijke instrumenten van de maanlander zoveel vertraging opgelopen dat het ruimtetuig compleet onbruikbaar is geworden. Volgens het Japanese Space Exploration Agency (JAXA) zou een herstelling van het ruimteschip ook teveel kosten.

Het JAXA was van plan om een maanlander uit te rusten met twee seismische sensoren. Die zouden gegevesn hebben moeten verzamelen over het binnenste van de maan. Er was voorzien om de lancering in 1995 plaats te laten hebben. Maar het vervaardigen van de seismische sensoren heeft zoveel problemen opgeleverd, dat de missie keer op keer moest uitgesteld worden.

Ondertussen werd er volgens Associated Press ook geen aandacht besteed aan het moederschip. Dat is nu niet langer geschikt voor ruimtereizen. Japan zegt de sensoren verder te zullen afwerken om ze daarna aan andere ruimteorganisaties aan te bieden. De Japanse maanmissie zal echter waarschijnlijk definitief worden geschrapt.

Het Jaxa wil zich nu toeleggen op de verdere ontwikkeling van het Selene-project, dat eveneens vertraging heeft opgelopen. Dat project bestaat uit twee ruimtesondes die rond de maan zouden cirkelen en de zwaartekracht en magnetische velden van de maan zullen bestuderen. Het Selene-project had al vier jaar operationeel moeten zijn.