managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Iran maakt economische beloftes niet waar

Posted by managing21 on januari 18th, 2007

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad slaagt er niet in zijn economische beloftes te houden. Dat meldt het persbureau Associated Press. Ahmadinejad had in zijn verkiezingscampagne olierijkdom voor iedereen beloofd en de armoede en werkloosheid aan te pakken. Maar steeds meer wordt hij met kritiek bestookt omdat hij die beloftes niet kan waarmaken.

“Het voorbije jaar zijn in Iran de groentenprijzen verdrievoudigd en sinds de voorbije zomer zijn de woningprijzen verdubbeld,” aldus Associated Press. “Daardoor raakt de Iraanse bevolking steeds meer ontevreden over zijn hardlijnige president en zijn aansturen op een confrontatie met het westen. De kritiek komt volgens het persbureau niet alleen van hervormers, maar ook van conservatieven die zijn verkiezingsoverwinning van twee jaar geleden hebben voorbereid.”

Zelfs conservatieven zouden van mening zijn dat Ahmadinejad zich teveel concentreert op zijn verbale uitvallen naar de Verenigde Staten en Israel en het in twijfel trekken van de Nazi-holocaust. Dat heeft volgens hen de isolatie van Iran alleen maar in de hand gewerkt. Ze vinden dat hij zich meer had moeten inlaten met de groei van de Iraanse economie.

Daarnaast is er uiteraard ook het Iraanse nucleaire programma, dat in december tot sancties van de Verenigde Naties leidde. “Daardoor kwam er een embargo op bepaalde materialen en technologie die gebruikt zouden kunnen worden in het Iraanse nucleaire programma en het blokkeren van het kapitaal van een Iraanse bedrijven,” aldus het persbureau.

Die sancties bleven relatief beperkt, maar sindsdien is de prijs van fruit, groenten en andere producten pijlsnel de hoogte in gegaan. “Dat is wellicht het gevolg van het hamsteren uit angst voor zwaardere sancties,” aldus Associated Press. “Deze inflatie heeft de Iraniers, die al te lijden hebben onder een werkloosheid van dertig procent, hard getroffen.”

De Iraanse regering heeft beloofd om de woningprijzen onder controle te zullen houden, maar daarbij werden geen verdere details bekend gemaakt. Er is een grote woningnood in Iran, want na de islamitische revolutie van 1979 hebben een aantal conservatieve geestelijken de bevolking aangespoord om meer kinderen op de wereld te zetten. Dat leidde tot een hoge bevolkingsaangroei in de jaren tachtig. In de jaren negentig kwam de Iraanse regering op dat beleid terug.

Ahmadinejad heeft echter teruggegrepen naar de retoriek van de revolutie. Vorig jaar stelde hij dat twee kinderen per gezin niet voldoende was. Iran heeft op dit ogenblik een bevolking van 70 miljoen eenheden, maar zou volgens de president de capaciteit hebben om 300 miljoen onderdanen te voeden. Bij de locale verkiezingen in december, kreeg de partij van de president zware klappen.