managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Mobiel toekomst Chinese muziekindustrie

Posted by managing21 on januari 23rd, 2007

Sony BMG Music Entertainment en Warner Music Group hebben aangekondigd te zullen investeren in een Chinees bedrijf dat technologie ontwikkelt om songs op mobiele telefoons te downloaden. Ze stellen daarbij de mobiele telefoons de toekomst vormen van de Chinese muziekindustrie, die zwaar geteisterd wordt door piraterij op grote schaal.

De Chinese markt heeft op dit ogenblik ongeveer 460 miljoen bezitters van een mobiele telefoon en biedt daarmee grote mogelijkheden voor investeerders. Sony en Warner besloten daarvoor samen te gaan met Access China Media Solutions, een partnership tussen de Amerikaanse contentleverancier Melodeo en het Japanse Access.

Het is de bedoeling om de Chinese gebruiker niet alleen de mogelijkheid te bieden ringtones te downloaden, maar ook volledige songs. “Een groot gedeelte van de consumenten zal zijn mobiele telefoon als een entertainment-apparaat beschouwen,” aldus een Sony-woordvoerder tegen het persbureau Reuters. Het bureau voegt er aan toe dat de muziekindustrie het mobiele kanaal als een veiliger
distributie ziet dan het internet of cd’s.

Access zal zich vooral richten op het lokale repertoire. “Mobiele muziek is duidelijk de toekomst van de Chinese muziek,” aldus een Warner-woordvoerder. “De piraterij op het gebied van fysieke muziek is in China een gigantisch probleem, dat voor een crisis heeft gezorgd bij de investeringen in het repertorie en de artiesten.”