managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chavez bedreigt oppositiepers

Posted by managing21 on juni 19th, 2006

De Venezolaanse president Hugo Chavez dreigt ermee geen zendvergunning meer te geven aan private omroepen die zijn beleid bekritiseren. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CJP). Chavez heeft een herziening aangekondigd van de licenties van mediabedrijven die de coup van 2002 tegen zijn regering hebben ondersteund.

Chavez benadrukte dat een aantal private omroepen een psychologische oorlog voeren om het land te verdelen, te verzwakken en te vernietigen. Dat maakt volgens hem deel uit van een imperialistisch plan om zijn regering omver te gooien. Omroepen die de oppositie ondersteunen lopen het risico om volgend jaar geen nieuwe vergunning te krijgen.

William Lara, de Venezolaanse minister van communicatie en informatie, merkte op dat de regering de wettelijke macht heeft om licenties te weigeren aan zenders wiens gedrag niet strook met de Venezolaanse wet. De CJP heeft Chavez dringend verzocht om van die plannen af te zien.

“Deze bedreigingen zouden een bijzonder zware impact kunnen hebben op de pers,” aldus CJP-topvrouw Ann Cooper. “Frequenties moeten toegewezen worden op basis van technische overwegingen en niet op politieke strategieën.