managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Autostrade lonkt naar Oost-Europees wegennet

Posted by managing21 on januari 24th, 2007

De Italiaanse tolwegen-beheerder Autostrade heeft Oost-Europese uitbreidingsplannen. Volgens Autostrade-topman Gian Maria Gros-Pietro is Oost-Europa een markt met heel veel toekomst. Eerder zag de Italiaanse groep een fusie-overeenkomst met het Spaanse Albertis afketsen. Dat gebeurde onder druk van de Italiaanse regering.

Autostrade is de grootste tolwegen-beheerder van Italie, maar koestert al geruime tijd ook buitenlandse plannen. Vorig jaar werd er zwaar gewerkt aan een fusie tussen Autostrade en het Spaanse Abertis Infraestructuras. Maar het kwam niet tot een samenwerking omdat de Italiaanse minister van openbare werken Antonio Di Pietro dreigde de nieuwe fusiegroep een tolvergunning te weigeren.

De fusie tussen Autostrade en Albertis zou de grootste tolwegen-operator van de wereld gecreeerd hebben, met een netwerk van ongeveer 6.700 kilometer wegen in Europa en de Verenigde Staten. Gros-Pietro benadrukte dat die fusie industrieel nog altijd zinvol is en het idee eventueel later dus weer kan opgenomen worden.

“Maar ondertussen moeten we naar andere mogelijkheden kijken,” voerde de Autostrade-topman aan tegenover het persbureau Bloomberg. “Oost-Europa kan een belangrijke markt worden en daarom willen wij daar dit jaar nog onze activiteiten starten.”