managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Fransen stappen af van wijntraditie

Posted by managing21 on januari 24th, 2007

De Franse wijnproducenten werken aan een nationaal keurmerk. Daarmee hoopt de sector de concurrentie met nieuwe wijnlanden beter te kunnen aangaan en de Franse wijnindustrie uit het slop te kunnen halen. Het label zal de wijnmakers toelaten zogenaamde vins de pays van verschillende regio’s te mengen en te verkopen onder de naam Vignobles de France.

Volgens de initiatiefnemers zal dit keurmerk de consument toelaten de Franse wijn beter te herkennen, de wijnmakers toelaten hun producten aan te passen aan de verschillende consumentensmaken en klanten terugwinnen in landen waar de Franse wijnverkoop terrein heeft verloren. Maar sommige producenten zeggen dat dit initiatief regelrecht indruist tegen de traditie van de regionale Franse productie.

Volgens het nieuwe keurmerk zouden wijnen van dezelfde druif, maar uit verschillende regio’s, kunnen samengevoegd worden om de wijn aan te passen aan de verschillende smaken van de consumenten. “Zo kunnen er voor Japan zoetere wijnen geproduceerd worden, terwijl voor de Amerikaanse markt meer de nadruk op de houtaroma’s zou kunnen gelegd worden,” aldus de initiatiefnemers.

Het nieuwe label zou nog deze lente kunnen ingevoerd worden. Gehoopt wordt dat dit kan bijdragen tot een revival van de Franse wijnindustrie, die 75.000 mensen tewerkstelt. De wijnconsumptie in Frankrijk is op 35 jaar tijd gedaald van 100 liter naar 55 liter per inwoner en per jaar, vooral door de grotere concurrentie uit Argentinie, Chili, Nieuw-Zeeland en Australie.

Frankrijk heeft meer dan 140 verschillende vins de pays van verschillende kwaliteit en smaak, afhankelijk van de productieregio. Slechts enkele wijnen zijn genoemd naar de gebruikte druivensoort. Het nieuwe systeem kent in Frankrijk dan ook relatief weerstand. Er is vooral protest in de Languedoc-Roussillon (Vin de Pays d’Oc), de grootste exporteur van Franse wijnen. “Het nieuwe systeem zal alle kwaliteitswinst van de voorbije twintig jaar in onze regio teniet doen,” luidt het daar.