managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds meer Belgen naar Kroatie

Posted by managing21 on januari 29th, 2007

Het aantal Belgische toeristen dat Kroatie bezoekt is op vijf jaar tijd gedubbeld. Dat heeft Ljerka Alajbeg, de ambassadrice van Kroatie in Belgie, bekend gemaakt tijdens de officiele opening van het Internationaal Vakantiesalon Antwerpen in de Antwerp Expo. Op dit ogenblik zouden ongeveer 92.000 Belgen per jaar naar Kroatie trekken.

croatia264dubrovnik.jpg

“Deze evolutie heeft verschillende redenen,” meende Ljerka Alajbeg. “Onze twee landen hebben heel wat gemeen. Vooral cultuur zijn voor beide bijzonder belangrijk. Maar uiteraard is ook het voordeel dat Belgische toeristen slechts met een beperkte reistijd moeten rekening houden om op hun Kroatische vakantiebestemming te komen. Tussen de twee landen ligt amper een afstand van 1.300 kilometer. Een vliegreis duurt niet langer dan anderhalf uur.”

croatia442o_lavsa.jpg

Uiteraard trekken de Kroatische kustregio’s nog altijd het grootste gedeelte van het toerisme naar zich toe. Tussen Porec in Istrie en Dubrovnik in Dalmatie biedt het land immers ruim 6.000 kilometer kust aan, dankzij een bijzonder grillige kustlijn en talloze grotere en kleinere eilandjes, die van de Kroatische kust één van de mooiste van de hele wereld maken.

“Maar Kroatie heeft nog veel meer te bieden,” benadrukte Ljerka Alajbeg, die samen met de Antwerpse toerismeschepen Philip Heylen het Vakantiesalon opende. “Ons land heeft ook een schitterend cultuurpatrimonium. Daarvan zijn de Romaanse periode van Zadar, de Gotische bloei van Zagreb, de Renaissance van Sibenik en Dubrovnik en de barok van Vukovar slechts enkele voorbeelden.”

heylencroatie.jpg

Ook de Belgische toeristen hebben volgens de ambassadeur het andere Kroatie inmiddels ontdekt. “Ze verspreiden zich steeds meer over het hele grondgebied van ons land en beginnen andere regio’s dan de kuststreek te exploreren,” voerde ze aan. “Daardoor heeft Belgie op toeristisch vlak aan belangrijkheid gewonnen voor Kroatie. Belgie staat nu op de zestiende plaats.”

Het Internationaal Vakantiesalon Antwerpen duurt nog tot en met woensdag 31 januari. Op dinsdag 30 januari is er een nocturne voorzien. Ruim 600 exposanten nemen deel aan het Vakantiesalon. Meer informatie over de beurs kan verkregen worden op de website www.vakantiesalon-antwerpen.be.