managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Antigua wint gokslag tegen Verenigde Staten

Posted by managing21 on januari 29th, 2007

Het kleine Caraibische eiland Antigua heeft een niet onbelangrijke veldslag gewonnen in zijn gokoorlog met de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering heeft het online gokken vanuit het buitenland verboden, maar volgt volgens de World Trade Organisation (WTO) geen wettelijke logica. Het online gokken is een belangrijke pijler van de economie van Antigua.

De WTO laat zijn leden toe om een aantal activiteiten, waaronder het gokken, buiten de vrijhandel met andere WTO-landen te houden, op voorwaarde dat die diensten ook in het eigen land verboden zijn. Antigua beweert echter dat de Verenigde Staten met zijn anti-gokmaatregelen geen wettelijke logica volgt door online paardengokken tussen zijn eigen staten wel toe te laten.

De Verenigde Staten hebben een wet goedgekeurd waardoor het aan Amerikaanse banken en financiele instellingen verboden is om geldtransacties te regelen voor de ongeveer 2.300 online goksites die buiten de Amerikaanse jurisdictie vallen. In die wet is echter een uitzondering gemaakt voor online paardenweddenschappen tussen de verschillende Amerikaanse staten.

De WTO heeft nu bepaald dat Antigua terecht klacht heeft neergelegd tegen de Amerikaanse praktijken. De Verenigde Staten zullen nu wellicht verplicht worden om de gokwetgeving aan te passen. Een woordvoerder van de United States Trade Representative (USTR) stelde tegenover het magazine Internetnews echter dat het slechts een voorlopig rapport is en dat de Verenigde Staten zelfs na een definitief rapport nog altijd beroep kunnen aantekenen.

Antigua is het kleinste WTO-lid. Het eilandje is het voorbije decennium geregeld geteisterd door orkanen en probeert zijn economie herop te bouwen met een belastingsvriendelijk aanbod voor online gokactiviteiten.