managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Russische markten bloeden dood

Posted by managing21 on januari 31st, 2007

In Rusland hebben de markten veel van hun populariteit verloren. Dat is het gevolg van een nieuwe Russische wet, die bepaalt dat nog slechts veertig procent van de standhouders van buitenlandse komaf mag zijn. Daardoor is het aanbod op de markten in vele Russische steden drastisch teruggevallen. Alleen al in Moskou moeten 30.000 buitenlandse marktkramers ophoepelen.

“Op de populaire Cheryomushkinsky-markt in Moskou staat een belangrijk gedeelte van de kraampjes leeg,” aldus The Moscow Times. “Het stadsbestuur geeft ook toe dat het heel moeilijk is om vervangers te vinden voor de buitenlandse marktkramers.” Maar ook in de steden in Oost-Rusland maken Chinese en Vietnamese handelaars zich klaar om te vertrekken, waardoor een groot aantal markten helemaal leegloopt.

Volgens vele buitenlandse marktkramers hebben de Russen ook niet veel zin om elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds op de markt groenten te staan verkopen. Vermoed wordt dat de situatie op de markten nog zal verergen, want vanaf 1 april mag geen enkele buitenlander nog op de markten handel drijven. President Putin wil daarmee naar eigen zeggen de inlandse bevolking op de Russische markten beschermen.

Oorzaak voor zijn beslissing waren onder meer rellen met ethnische spanningen in Karelia en de deportatie van honderden Georgiers. Critici zeggen echter dat de regering daarmee inspeelt op de ultra-nationale groeperingen die aansturen op gevoelens tegen migranten en zeggen dat deze migranten de jobs van ethnische Russen innemen.

Door het verdwijnen van de buitenlandse marktkramers zijn op sommige plaatsen de prijzen met tweehonderd procent gestegen. “Nu de concurrentie is weggevallen, zijn dergelijke prijsstijgingen te verwachten,” aldus de buitenlandse marktkramers. Het stadsbestuur van Moskou wil met de federale overheid onderhandelen om de wetgeving te versoepelen.