managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 1st, 2007

Het internetbedrijf Google heeft in het vierde kwartaal van 2006 bijna drie keer zoveel winst behaald als in dezelfde periode van 2005. De winststijging is grotendeels te danken hogere advertentie-inkomsten. De nettowinst bedroeg ruim 1 miljard dollar (767 miljoen dollar) in vergelijking met 372 miljoen dollar in de laatste drie maanden van 2005. De omzet steeg met 67 procent tot 3,2 miljard dollar (2,5 miljard euro). De internetzoekmachine Google heeft het afgelopen jaar in een gestaag tempo marktaandeel veroverd op zijn grootste rivalen Yahoo en Microsoft. Het bedrijf boort nu nieuwe advertentiesegmenten aan, waaronder radio, video en kranten om de voorsprong te behouden.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways heeft haar bod op branchegenoot Delta Air Lines ingetrokken. US Airways nam dit besluit nadat was gebleken dat het overnameplan geen steun genoot van de schuldeisers van Delta. US Airways wilde Delta voor in totaal 9,8 miljard dollar overnemen. Delta is de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, maar is door de sterke concurrentie op de Amerikaanse luchtvaartmarkt in grote financiële problemen gekomen. Delta zocht in september 2005 bescherming tegen zijn schuldeisers. Deze verwachten nu dat de onderneming na het doorvoeren van een reorganisatie beter zelfstandig verder kan gaan.

De effectenbeurzen in New York en Tokio hebben een strategische alliantie aangekondigd. In eerste instantie willen beide partijen op technologisch gebied samenwerken en het bedrijven vergemakkelijken om een notering op beide beurzen te hebben. De New York Stock Exchange (NYSE) bereikte vorig jaar al een akkoord over een fusie met Euronext, de uitbater van de beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon. Sinds oktober werd met de Tokyo Stock Exchange, de grootste beurs in Azië, onderhandeld over samenwerking. Een fusie met Tokio zit er nog niet in, maar beide partijen spraken wel de intentie uit om de samenwerking te verankeren door een kapitaalvervlechting. De mogelijkheden daarvoor zijn nu beperkt, omdat de beurs in Tokio nog geen beursnotering heeft. De Japanse beurs heeft wel plannen om in 2009 een dergelijke notering te hebben. De toenadering tot de beurs in Tokio past in de plannen van NYSE om een wereldwijd beurzennetwerk te creëren. Beleggers krijgen daarmee de mogelijkheid om via een platform 24 uur per dag in aandelen te handelen. NYSE-topman John Thain zei nog steeds naar een partner in China te zoeken.

Het Amerikaanse concern Altria gaat zijn voedingsbedrijf Kraft Foods afsplitsen van zijn sigarettenproductie. Het gaat om een belang van 89 procent, dat eind maart moet zijn afgescheiden. De aandelen komen terecht bij de huidige aandeelhouders van Altria. Het concern heette tot enkele jaren geleden Philip Morris, maar besloot tot een naamswijziging omdat zijn imago ernstig leed onder de rechtszaken die tegen tabaksproducenten werden gevoerd. Philip Morris produceert onder meer Marlboro-sigaretten. Volgens Altria krijgt Kraft Foods nu meer mogelijkheden om te groeien. Ook het doen van acquisities wordt gemakkelijker omdat het voedingsbedrijf daarvoor eigen aandelen kan gebruiken. Philip Morris kocht Kraft Foods in 1988. In 2001 werd al een klein deel van het bedrijf naar de beurs gebracht.

De Japanse videogamegigant Nintendo is de grote winnaar geworden van de 2006 People’s Choice 1UP Awards georganiseerd door de Ziff Davis Game Group in San Francisco. ‘The Legend of Zelda: Twilight Princess’ voor Nintendo’s nieuwe Wii console is uitgeroepen tot spel van het jaar en beste adventure titel door gebruikers van het 1UP Netwerk van videogame fansites. ‘Wii Sports’, ook voor de Wii, kreeg de titel meest innovatief en beste sportspel. De prijs voor beste PC game van het jaar ging naar ‘The Elder Scrolls IV: Oblivion’ van Bethesda Softworks en Take-Two Interactive Software.

Nog niet veel consumenten zijn bereid om een abonnement te nemen op online muziekdiensten, maar dat gaat volgens de baas van Napster spoedig veranderen. Mobiele telefoons zullen de vraag naar dergelijke services gaan stimuleren. Het Amerikaanse Napster biedt muziek aan volgens een abonneemodel, maar de dienst krijgt door de dominantie van conccurent Apple nog niet echt een voet aan de grond. De iPod heeft met afstand het grootste marktaandeel in de VS en muziek die via Napster is aangeschaft doet het standaard niet op de populaire speler van Apple. Napster-baas Chris Gorog verwacht evenwel dat zijn dienst een stuk populairder wordt wanneer mensen hun mobiele telefoon als muziekspeler zullen gaan gebruiken. Volgens Gorog zal het effect al dit jaar merkbaar zijn.
Napster is eind jaren negentig begonnen als een illegale uitwisselingsdienst. In 2001 werd de site op last van de rechter op zwart gezet. In 2003 kwam Napster weer terug als een betaalde dienst.

Een 16-jarige Amerikaanse jongen beschuldigt vijf muziekuitgevers van samenzwering. De platenmaatschappijen zouden de anti-monopoliewetgeving in het land schenden door onderlinge kartelafspraken te maken. Robert Santangelo reageert daarmee indirect op een aanklacht die dezelfde maatschappijen in 2005 tegen zijn moeder hebben ingediend wegens vermeende online piraterij. De moeder weigerde destijds te schikken, zocht de publiciteit en werd vervolgens de held van voorvechters van vrijheid op internet. De muziekindustrie heeft de zaak tegen de moeder, Patti Santangelo, vervolgens ingetrokken. De platenbonzen richtten vervolgens hun pijlen op Robert Santangelo en dienst 20-jarige zus Michelle. Laatstgenoemde werd gesommeerd maar liefst 30.750 dollar te op te hoesten, omdat ze niet op de aanklacht had gereageerd. De klacht van Santangelo omvat in totaal 32 punten, waaronder reputatieschade en slechtere schoolprestaties.

Nederlandse reisorganisaties krijgen steeds meer klachten over het groeiende leger vliegtuigpassagiers uit het voormalige Oostblok dat zich aan boord misdraagt, onder meer door overmatig drankgebruik. Vakantievluchten van Schiphol naar de zon zijn afgeladen met toeristen uit Rusland, Oekraïne, Polen en andere voormalige Oostbloklanden, die voor veel overlast zorgen. De vluchten worden nu al wodkavluchten genoemd. Volgens Martinair bestaat nu al meer dan een derde van alle passagiers uit zonzoekers uit Oost-Europa. “Vooral sinds de KLM samenwerkt met de Russische maatschappij Aeroflot, wordt in Rusland gekozen voor Schiphol als knooppunt,” aldus Martinair. “De keuze valt daarna vooral op de verre Martinair-bestemmingen, zoals Cuba, Dominicaanse Republiek en andere exotische plekjes. Zelfs voor een vlucht naar Azië reizen ze met ons, terwijl dat vanuit Oost-Europa toch een omweg is.”

De Belgen zijn het erover eens dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Twee derde vindt dat de menselijke activiteit de opwarming versterkt. Dat blijkt uit een online-enquête van Ipsos Belgium. De opwarming van de aarde zorgt voor heel wat onrust bij de Belgen. In totaal blijkt 83 procent bezorgd te zijn over de toekomst van de planeet. Ipsos noteerde een grotere bezorgdheid bij de oudere Belgen, terwijl de jongeren gematigd bezorgd zijn. De ondervraagden stelden vooral te besparen op verpakkingen, elektriciteit en op water. Toch zijn er volgens de enquête ook een aantal maatregelen die niet toegepast worden omdat de Belgische bevolking ze minder efficiënt vindt. Het gaat daarbij om het minder gebruiken van heet water, lokaal geproduceerd voedsel aankopen, minder vlees eten en vers voedsel kopen in plaats van diepvriesproducten.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft recent een oproep gelanceerd om ingezaaide papaver in zijn land te vernietigen. De Nederlandse troepen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan zullen echter niet optreden. Dat heeft de Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne benadrukt tegenover de plaatselijke gouverneur. Karzai wordt vooral door de Verenigde Staten onder druk gezet om de drugsproductie hard aan te pakken. De teelt van papavers, die worden gebruikt voor de productie van onder meer opium en heroïne, heeft in 2006 in Afghanistan een recordhoogte bereikt. Maar volgens de Nederlanders wordt door de vernietiging van de velden de samenwerking verstoord met de lokale bevolking, vooral de vele kleine boeren. Nog volgens Van Ardenne worden de boeren door het platwalsplan van Karzai teruggedreven in de armen van de taliban.

Meer Nieuws