managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bombardier overweegt productie in Rusland

Posted by managing21 on februari 1st, 2007

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier is in onderhandeling met het Russische bedrijf Aviacor voor de productie van het vliegtuigtype Dash 8 Q300. Dat zou gebouwd worden in de Aviacor-fabriek in de Russische stad Samara. Indien de deal doorgaat, zal het de eerste keer zijn dat in Rusland een buitenlands vliegtuig wordt gebouwd.

Bombardier is de derde grootste producent van commerciele vliegtuigen. Topman Laurent Beaudoin praat volgens The Moscow Times met de Russische miljardair Oleg Deripaska, topman van Aviacor, over de bouw van een turboprop-toestel in de Russische stad Samara. De gesprekken worden bevestigd door Bombardier, dat Rusland naar eigen zeggen als een bijzonder interessante markt beschouwt.

Details over de onderhandelingen werden niet bekend gemaakt. Bombardier stelt dat de besprekingen vertrouwelijk zijn, maar voegt er aan toe dat er nog geen akkoord is getekend en dat het dus nog niet zeker is dat in Samara opgestart wordt met de productie van de Dash 8 Q300 van een Canadese vliegtuigbouwer. Het toestel kan plaats bieden aan 53 passagiers.

Indien het tot een akkoord komt, zal de Dash het eerste buitenlandse vliegtuig zijn dat in Rusland wordt gebouwd. Rusland wil op vijf jaar tijd een heel nieuwe vloot vliegtuigen uitbouwen. Dat zou een investering vergen van 13 miljard dollar. Rusland heeft dringend nood aan een verjonging van zijn vloot. De toestellen voor lange afstanden zijn gemiddeld achttien jaar oud. De regionale toestellen hebben zelfs een gemiddelde leeftijd van dertig jaar.