managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Telecom werkt aan eigen zoekmachine

Posted by managing21 on februari 5th, 2007

Een aantal grote Europese telecomgroepen werken in het geheim aan een mobiele zoekmachine die de concurrentie moet kunnen aangaan met de Amerikaanse giganten Yahoo en Google. Die nieuwe operaties moeten de telecombedrijven toelaten om hun inkomstenverlies uit telefoongesprekken op te vangen. Over het nieuwe project zou deze week onderhandeld worden tijdens de mobiele telefoonshow in Barcelona.

Bij het project zouden volgens de Britse krant The Telegraph onder meer Vodafone, France Telecom, Telefonica, Deutsche Telekom, Hutchison Whampoa, Telecom Italia en het Amerikaanse Cingular zijn betrokken. Zij beschouwen het mobiele breedbandnet als een unieke mogelijkheid om een nieuwe inkomstenbron aan te boren. Tegen eind dit jaar zouden meer dan twintig procent van alle Britse mobiele gebruikers een breedband-toegang hebben tot het mobiel internet.

Die evolutie zal volgens de betrokkenen ook de interesse in mobiele zoekopdrachten verhogen. Yahoo en Google onderhandelen met mobiele operatoren en gsm-fabrikanten over samenwerkingsverbanden over mobiele zoekmachines, maar de telecombedrijven zijn van oordeel dat ze een groter gedeelte van de reclame-inkomsten kunnen opstrijken, indien ze hun eigen service uitbouwen.

Maar dan is wel een joint-venture nodig tussen de telecombedrijven, want hun mobiele netwerken moeten groot genoeg zijn om adverteerders een omvangrijk publiek aan te bieden indien ze daarwerkelijk het gevecht met Yahoo en Google willen aangaan. De operatoren zouden met een bestaande zoekmachine in zee kunnen gaan, maar er zou ook een nieuwe entiteit met een eigen advertentiedienst en technisch team kunnen komen. 

Er wordt aan toegevoegd dat het niet duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn voor de bestaande overeenkomsten tussen de operatoren en de grote Amerikaanse zoekmachines. Zo werkt Google onder meer samen met Vodafone, T-Mobile en Hutchison. Ook Yahoo werkt met Vodafone.