managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 6th, 2007

Autobestuurders kunnen hun rijgedrag perfect zelf controleren op milieuvriendelijkheid. Ze kunnen daarbij gebruik maken van apparaatjes die dat rijgedrag opmeten en aan de bestuurder bekend maken. Volgens The New York Times is deze apparatuur niet duur en wordt ze gemakkelijk terugbetaald door een zuiniger rijgedrag. De apparatuur legt elke onnodige brandstofverspilling en remgedrag vast. Sommige toestellen gegen deze conclusies onmiddellijk door naar het dashboard. Andere slaan de gegevens op en kunnen ze later op computer geraadpleegd worden. Een aantal toestellen geeft ook de temperatuur van de koelvloeistof en de ventilatielucht aan. De apparatuur zou niet meer kosten dan 200 dollar.

De Australische bouwgroep Multiplex wordt mogelijk overgenomen door de Canadese vastgoedonderneming Brookfield. Multiplex is vooral bedoeld voor de bouwwerken aan het nieuwe Wembley-stadion in Londen. Ook de familie van Multiplex-oprichter zit in het consortium met Brookfield. Met de overname zou een bedrag van ongeveer 2,4 miljard euro gemoeid zijn. De bouw van het Wembley-stadion is voor Multiplex geen succesverhaal geworden. Alleen vorig jaar al was er een verlies van 216 miljoen euro. De bouwkosten zijn inmiddels opgelopen tot meer dan 1,2 miljard euro, maar Multiplex had de opdracht aanvaard tegen een vaste prijs. De bouwwerken werden echter geconfronteerd met talloze tegenslagen en vertragingen. Het stadion zou in 2005 in gebruik genomen moeten zijn, maar het is bijzonder twijfelachtig of de oplevering nog voor deze zomer zal gehaald kunnen worden.

De groeiende vraag naar digitale camera’s legt de Japanse fotografieconcerns Nikon en Olympus geen windeieren. Beide bedrijven maakten maandag melding van forse winststijgingen in het voorbije kwartaal. Ze hebben hun winstprognoses over het hele boekjaar verhoogd. Nikon, de op vier na grootste producent van digitale camera’s, boekte in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een operationele winst van 36,6 miljard yen (233 miljoen euro). Dat komt neer op een stijging van 85 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. De winst bij Olympus steeg 66 procent naar 35,7 miljard yen (223 miljoen euro).
Zowel Nikon als Olympus oriënteren zich op nieuwe activiteiten. Nikon verwacht voor het hele jaar een operationele winst van 95 miljard yen (594 miljoen euro). In een eerdere raming was dat 87 miljard yen. Olympus verhoogde zijn winstprognose voor het hele boekjaar met 4 procent naar 94 miljard yen (587 miljoen euro).

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft de topman van autofabrikant Hyundai Motor veroordeeld tot drie jaar cel wegens verduistering. De 68-jarige Chung Mong-Koo had 103 miljard won (86 miljoen euro) achterovergedrukt om politici en ambtenaren mee om te kopen. Het OM had zes jaar geëist. Chung Mong-Koo is bestuursvoorzitter van Hyundai, de zesde autoproducent ter wereld. Het concern maakte na afloop van de zitting bekend dat het in beroep gaat tegen het vonnis. Analisten hielden rekening met een voorwaardelijke straf, zodat Chung de mogelijkheid zou houden om zijn bedrijf te blijven leiden. Voor hen kwam het vonnis dan ook als een verrassing. De verwachting dat Chung met een voorwaardelijke straf zou wegkomen, was mede ingegeven door het belang van Hyundai voor de Zuid-Koreaanse economie. Samen met zusteronderneming Kia is het concern goed voor bijna 7 procent van de totale export van het land. Chung mag zijn beroepszaak buiten de gevangenis afwachten. Hij werd in april aangehouden, maar kwam na betaling van een borgsom op vrije voeten.

Japan Airlines (JAL), de grootste Japanse luchtvaartmaatschappij, heeft dinsdag aangekondigd dat het op drie jaar tijd 4.300 banen wil schrappen. Het banenverlies past in een grondige herstructurering van de luchtvaartmaatschappij. JAL telt nu nog 53.100 werknemers. Tegen eind maart 2010 wordt dat aantal gereduceerd tot 48.800, zo heeft JAL in een persbericht laten weten. Er komt een plan om personeel vervroegd op pensioen te sturen en de jaarlijkse premies worden verlaagd. Het bedrijf beoogt op die manier een grotere productiviteit. JAL wil de jaarlijkse loonmassa volgend jaar met 50 miljard yen (322,5 miljoen euro) doen krimpen. De Japanse luchtvaartmaatschappij wil ook minder grote toestellen gebruiken. Zo wil het tegen maart 2011 het aantal grote toestellen voor internationale vluchten terugbrengen van 58 tot 39 pct. Het bedrijf wil zo ook de brandstofkost tegen 2010-2011 helpen verminderen met 14 pct tegenvoer de periode 2006-2007.

De voedingsgigant Masterfoods stopt eind dit jaar met alle reclame gericht op kinderen onder twaalf. De minimumleeftijd voor de snoepreclame voor Mars, Twix, M&M’s en bijvoorbeeld Snickers ligt volgens het bedrijf voortaan op 12 jaar. Het is voor het eerst dat een groot voedingsconcern zo’n hoge leeftijdsdrempel invoert voor snoepreclame. De maatregel weerspiegelt de groeiende ongerustheid over de link tussen reclame en zwaarlijvigheid bij kinderen. Masterfood zegt dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Masterfoods is bij de top-30 van ’s werelds grootste adverteerders. Mogelijk zet de beslissing andere bedrijven tot gelijkaardige acties aan. Er zijn nog voedingsconcerns die leeftijdsdrempels voor reclame hanteren, maar geen zo hoog als 12 jaar. Cadbury Schweppes maakt geen reclame gericht op kinderen onder de acht jaar, bij Kraft ligt de grens op zes jaar. Voor zijn frisdrankenreclame gebruikt Coca Cola twaalf jaar als leeftijdsgrens. Concurrent PepsiCo daarentegen gebruikt geen leeftijdsgrenzen.

Een Chinese zakenman vraagt 150 miljoen yuan (12 miljoen euro) voor het gebruik van de naam ‘Louis Vuitton’ in Chinese lettertekens. De man liet recent de naam ‘Louyiveiten’ registreren en in het Chinees is die gelijk aan de naam van het Franse handtassenmerk. Wang Jun kreeg ondanks het protest van de Franse groep op 21 januari het recht op de merknaam. Volgens de Chinese media bereidt Wang zich voor om naar Frankrijk te reizen en te onderhandelen over het eigendomsrecht op de naam. De zakenman eist naar verluidt 120 miljoen yuan. Louis Vuitton maakt sinds 1987 deel uit van de groep LVMH. Het concern specialiseert zich in luxegoederen.

China zal volgend jaar Duitsland voorbijsteken als het land met de grootste export ter wereld. Dat heeft het Duitse Federaal Bureau voor Buitenlandse Handel (BFAI) maandag voorspeld. Vorig jaar stak China al Japan voorbij en dit jaar zijn de Verenigde Staten, de nummer twee, aan de beurt. Volgens Gerd Herx, de directeur van het BFAI, zal China in 2008 zelfs Duitsland overtreffen. Dat behoudt voorlopig nog steeds de koppositie dankzij de export van wagens en machines. Volgens de voorspellingen zou China volgend jaar voor 1,4 miljard dollar exporteren. De reden daarvoor is onder meer de buitenlandse investeringen in het land en de onderwaardering van de munteenheid. China exporteert vooral elektronica, kleren en elektrische apparaten. Zestig procent van de export is afkomstig van bedrijven die in buitenlandse handen zijn.

De computerfabrikant Apple, bekend van de iPod, en Apple Corporation, het bedrijf van The Beatles, staan weer op vriendschappelijke voet met elkaar. De twee bedrijven hebben een overeenkomst bereikt over het gebruik van de naam ‘Apple’ en de Apple-logo’s. De nieuwe overeenkomst vervangt die van 1991 en bepaalt dat de computerbouwer Apple eigenaar wordt van alle handelsmerken en logo’s die met ,,Apple” te maken hebben. Verschillende van die handelsmerken moeten echter meteen aan Apple Corporation in licentie worden gegeven. De twee partijen stonden over die kwestie al driemaal voor de rechter. Volgens The Beatles mocht Apple Computer zich onder die naam niet bezighouden met muziek, en overtrad het bedrijf die afspraak door de iPod, de iTunes-muziekwinkel en door het feit dat met Apple-computers muziek gemaakt kan worden. Apple Computer werd al tweemaal veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan The Beatles. Of ook de Beatles-catalogus een deel is van de nieuwe overeenkomst, is niet meteen duidelijk. De groep is, naast onder meer Led Zeppelin en Radiohead, een van de weinige grote bands wier nummers nog niet op iTunes te vinden zijn.

De Britse oliemaatschappij BP groeit minder dan verwacht. Het concern heeft zijn productiedoelstellingen naar beneden bijgesteld. BP mikt per 2009 op een productie die overeenkomt met 4 miljoen vaten olie per dag. Onlangs kwam Shell met eenzelfde bijstelling. De oliereus boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 3,9 miljard dollar. BP kondigde verder aan wel meer te willen investeren. Vorig jaar ging het nog om 16,9 miljard dollar, dat moet dit jaar 18 miljard worden. Overnames zijn in dat bedrag niet inbegrepen. BP heeft al enige tijd met tegenslagen te kampen. Twee jaar geleden deed zich een zware explosie voor in een raffinaderij in Texas, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. Naar aanleiding daarvan werd het concern onlangs op de vingers getikt door een Amerikaanse commissie, die zei dat BP met structurele veiligheidsproblemen kampt in zijn raffinaderijen. Vorig jaar ontstond lekkage in een pijpleiding in Alaska, waardoor een grote hoeveelheid olie wegstroomde en de productie tijdelijk werd stilgelegd.

Meer Nieuws