managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Groei Europees breedband vertraagt

Posted by managing21 on februari 6th, 2007

De groei van het Europese breedband-netwerk heeft tijdens het voorbije jaar een opmerkelijke vertraging gekend. Dat blijkt uit een onderzoek van de European Competitive Telecommunications Association (ECTA). Tijdens het derde kwartaal van 2005 werd nog een groei met 23 procent genoteerd, maar een jaar later was dat teruggevallen tot amper 7 procent.

In maart van vorig jaar werden in Europa 64 miljoen breedbandaansluitingen geteld. In september was dat aantal aangegroeid tot 68,4 miljoen aansluitingen. Denemarken, Nederland en Finland realiseerden de grootste groei. In een aantal landen stagneerde de groei echter grotendeels. Dat geldt onder meer voor Belgie, waar de groei terugviel tot amper 3 procent. Ook Denemarken, Frankrijk, Spanje, Zweden en Oostenrijk werden met een belangrijke vertraging geconfronteerd.

Deutsche Telekom zag daarentegen een groei van 15 procent, hoewel het concern voor het eerst in zijn geschiedenis een marktaandeel van minder dan 50 procent heeft. Ook in Groot-Brittannie werd een groei van 15 procent opgetekend, terwijl die in Ierland zelfs opliep tot 30 procent. Griekenland zag een groei met 63 procent, maar vertrok van een bijzonder lage basis.

Adsl-verbindingen blijven veruit de belangrijkste breedbandsector van Europa. De technologie heeft een marktaandeel van 82 procent.