managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Tagging geeft inzicht in online communities

Posted by managing21 on februari 6th, 2007

Het Web 2.0 laat internetgebruikers steeds meer toe te bepalen hoe online content wordt georganiseerd en beheerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Internet & America Life Project. Daarbij kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat 28 procent van de Amerikaanse internetgebruikers daarbij gebruik maakten van tagging om user generated content online te organiseren.

“Tagging is een nieuwe manier om te zoeken naar online content die door gebruikers is aangemerkt en opgeslagen. Later kunnen ze dan weer de content ophalen die ze zelf of anderen interessant genoeg hebben bevonden,” aldus het magazine The Register. “Zo laat de website Flickr.com zijn gebruikers toe om labels toe te voegen aan beelden. Op die manier kunnen alle foto’s teruggevonden worden die eenzelfde label hebben gekregen.”

“Tagging laat ons toe om de massale informatie op het internet te organiseren met categorieen die voor ons als individu belangrijk zijn,” verduidelijkte internet-specialist David Weinberger het nut van de toepassing. “Tagging laat ook toe dat er sociale groepen ontstaan rond een gemeenschappelijk interesses. Wie dezelfde tags gebruikt, deelt wellicht een aantal waarden.”

Het analiseren van het gebruik van tags en hoe zij onderling met elkaar in verbinding staat, kan volgens Weinberger een nieuw inzicht in online communities bieden. Weinberger noemt die onderlinge structuur tussen tags folksonomies. “Die folksonomies maken duidelijk hoe het publiek zin geeft aan dingen en niet louter hoe experts denken dat we zouden moeten redeneren.”