managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on januari 13th, 2020

Het Amerikaanse mobiliteitsbedrijf Uber Technologies heeft de overname van het transportplatform Careem uit Dubai afgerond. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3,1 miljard dollar. Door de overname wordt Careem een volledige dochter van het Amerikaanse bedrijf. Mudassir Sheikha, chief executive van Careem, blijft op post. Hij zal de activiteiten van Careem blijven leiden. De twee platformen blijven in het Midden-Oosten als zelfstandige entiteiten naast elkaar blijven opereren. Volgens Sheikha krijgt Careem dankzij de steun van Uber de kans om zijn activiteiten in de regio verder uit te breiden. De overname moet nog worden goedgekeurd in Pakistan, Qatar en Marokko.

De Amerikaanse International Trade Commission is een onderzoek gestart tegen de bedrijven Fitbit en Garmin. De twee ondernemingen worden ervan beticht patenten van het Nederlandse technologieconcern Philips te hebben geschonden. Philips legde klacht tegen Fitbit en Garmin neer – Het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly neemt zijn sectorgenoot Dermira, gespecialiseerd in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen huidziektes, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,1 miljard dollar – De Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub staat niet te koop. Dat heeft Matt Maloney, chief executive van Grubhub, gezegd. Maloney sprak daarmee berichten tegen dat de onderneming financiële adviseurs zou hebben ingehuurd om een verkoop van Grubhub te helpen voorbereiden. Walmart zou mogelijk in Grubhub zijn geïnteresseerd.

Het Duitse energieconcern RWE kan tot 2 miljard euro compensatie verwachten voor de sluiting van zijn kolencentrales in Duitsland. Dat hebben Duitse media gemeld. Over een periode van twee jaar zal het Duitse concern door de sluitingen 2,5 gigawatt aan capaciteit verliezen – De Amerikaanse retailer Giant Food Stores, onderdeel van de groep Ahold Delhaize – wil het volgende anderhalve jaar 114 miljoen dollar investeren in de uitbreiding van zijn activiteiten. Onder meer zullen daarmee in Pennsylvania twee nieuwe winkels worden geopend. Ook in ecommerce wordt verder geïnvesteerd – In Puerto Rico is de rotsformatie Punta Ventana, een belangrijke toeristische attractie, door aardbevingen zwaar beschadigd. Door de aardbevingen is een gedeelte van de rotsformatie, in de buurt van de stad Guayanilla, ingestort.

Het Japanse technologieconcern Sony heeft op de Consumer Electronics Show in Las Vegas zijn elektrische conceptauto Vision-S voorgesteld. Het is de eerste keer dat Sony een auto heeft ontwikkeld. De krachtbron is geleverd door het Canadese bedrijf Magna – De Nederlandse bank ABN Amro heeft Robert Swaak aangesteld tot nieuwe topman. Swaak (59) is afkomstig van accountant PricewaterhouseCooper (PwC), waar hij bestuursvoorzitter was. Het is de eerste keer dat de topman van ABN Amro niet uit de bankwereld afkomstig is – Het Amerikaanse drankenconcern Constellation Brands heeft tijdens het derde kwartaal van zijn boekjaar een omzet geboekt van 2 miljard dollar, tegenover 1,97 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 303,1 miljoen euro naar 360,4 miljoen euro.

De Belgische baggerbedrijven Jan De Nul en Deme hebben interesse in de bouw van het Kanal Istanbul in Turkije. Dat kanaal, met een lengte van 43 kilometer en 400 meter breed, moet de druk van de scheepvaart op de Bosporus verminderen. Het kanaal zou 160 schepen per dag moeten verwerken – Op het einde van vorig jaar stonden op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas ruim 514 miljoen euro aan slapende tegoeden. Dat heeft de FOD Financiën gemeld. Het voorbije jaar werd aan rechthebbenden een bedrag van ongeveer 9 miljoen euro terugbetaald – De prijzen van alcoholvrij bier, een gebitsreiniging en een douchekop werden opgenomen in de consumptieprijsindex, die bepalend is voor de inflatie. Daarover heeft Nathalie Muylle, federaal minister van economie, met een sociale partners een akkoord getekend.

De terugkoopactie die verzekeraar Ageas met een pakket Fortis-obligaties heeft georganiseerd, zal tijdens het eerste kwartaal van dit jaar op de cijfers een positieve impact hebben van 306 miljoen euro. Ageas betaalde 500 miljoen euro voor 65,5 procent van de uitstaande aandelen – De oprichting van een joint-venture die Proximus en Orange willen uitbouwen voor de installatie van een gezamenlijk mobiel platform, is door de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) voorlopig opgeschort. Concurrent Telenet had tegen de plannen klacht neergelegd – Belgische particulieren beschikten tijdens het derde kwartaal van vorig jaar over een netto financieel vermogen van 1.089,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14,5 miljard euro tegenover dezelfde periode vorig jaar. De financiële verplichtingen stegen met 3,3 miljard euro tot 300,5 miljard euro.