managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google bezig met actieve piraterij?

Posted by managing21 on februari 12th, 2007

Het zoekmachinebedrijf Google heeft actief meegewerkt aan piraterij. Dat stellen een aantal grote Amerikaanse mediabedrijven. Google wordt ervan beschuldigd ondersteuning verleend te hebben aan twee websites die ervan verdacht worden om toegang aan te bieden tot illegale film-downloads. Google zou nieuwe maatregelen beloofd hebben om deze praktijken tegen te gaan.

“De mediabedrijven News Corp, Viacom, Sony, NBC Universal, Time Warner en Walt Disney stellen dat Google niet alleen profiteert van de illegale filmverspreiding door advertenties van de twee betrokken websites te plaatsen, maar ook door het verlenen van zakelijke ondersteuning,” stipt het persbureau Reuters aan. “Ze zeggen dat Google bewust trafiek naar de websites heeft helpen afleiden.”

De klacht van de mediabedrijven zou het gevolg zijn van een rechtzaak van een aantal Hollywood-studio’s tegen twee mannen die websites hadden opgezet die gebruikers hielpen illegaal toegang te krijgen tot materiaal waar een copyright op rust. Uit verklaringen zou gebleken zijn dat Google advertenties aan de twee websites had verkocht, goed wetende waar die mee bezig waren.

Daarnaast werd gesteld dat Google nauwe relaties onderhield met de twee betichten. “Google heeft de studio’s beloofd maatregelen te nemen om dit soort praktijken in de toekomst te vermijden,” aldus het persbureau.