managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sony ziet Blu-ray als winnaar format-oorlog

Posted by managing21 on februari 13th, 2007

Blu-ray is de winnaar van de strijd tussen de nieuwe videoformats. Dat moet althans blijken uit cijfers van Nielsen VideoScan. Tijdens de eerste weken van januari bleek de verkoop van Blu Ray-discs immers dubbel zo hoog te liggen dan die van HD-DVD-discs. Het resultaat liet Sony-topman David Bishop – Sony is een Blu Ray-supporter – besluiten dat de format-oorlog definitief over is.

Het is de eerste keer dat Nielsen VideoScan een vergelijking publiceert van de verkopen van Blu Ray en HD-DVD. Indien de resultaten van het onderzoek bevestigd worden, kan dit ook grote gevolgen hebben voor de producenten van hardware. De filmstudio’s zouden volgens analisten dan wellicht geneigd zijn om Blu-ray als standaard te gebruiken.

Indien dat het geval is, krijgt Sony volgens hen een gigantische voorsprong op Microsoft, dat in november vorig jaar een HD-DVD-speler uitbracht voor zijn Xbox 360. Maar tevens wordt erop gewezen dat men voorzichtig moet zijn met het trekken van conclusies. Het HD-DVD-aanbod is immers al veel uitgebreider dan dat van Blu-ray, dat dus op korte tijd ook veel meer nieuwe uitgaves op de markt brengt.