managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 14th, 2007

De Thaise luchtvaartmaatschappij Thai Airways heeft met Airbus een compensatieregeling getroffen in verband met de vertraagde aflevering van de A380, het dubbeldekstoestel van de Europese vliegtuigbouwer. Thai krijgt korting op acht andere toestellen van Airbus van het type A330. De Thaise vliegmaatschappij heeft zes dubbeldeksvliegtuigen besteld bij Airbus. Door een reeks technische problemen loopt de productie en daarmee ook de aflevering van de A380 ver achter op schema. Om die reden eiste Thai Airways compensatie. Het bedrijf dreigde zelfs de order voor de A380-vliegtuigen te annuleren. Het bestuur van Thai Airways stelde echter dat het zover niet zal komen. De luchtvaartmaatschappij krijgt nu voor elk van de A330-toestellen een korting van ruim 10 miljoen dollar. Exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt. De prijs voor een nieuwe A330 bedraagt normaal ongeveer 100 miljoen dollar. De acht vliegtuigen worden binnen vijf jaar afgeleverd.

Air France-KLM heeft in het derde kwartaal van zijn boekjaar 229 miljoen euro winst gemaakt, tegen 77 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De passagiersvliegtuigen van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij zaten in de laatste drie maanden van 2006 ruim 4 procent voller. De omzet van de luchtvaartgroep groeide met 6 procent tot 5,75 miljard. Maar het vrachtvervoer had te lijden onder de concurrentie. De omzet van dit onderdeel zakte met 3 procent tot 789 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van vracht kromp van 98 miljoen naar 62 miljoen euro. Het passagiersvervoer leverde het bedrijf 4,26 miljard euro omzet op. Het bedrijfsresultaat van het belangrijkste onderdeel groeide met 70 procent tot 168 miljoen euro. De bezettingsgraad bleef praktisch gelijk. De kerosinerekening steeg het afgelopen kwartaal met ruim 8 procent bij een extra verbruik van 2 procent. Ook aan personeel was het bedrijf meer kwijt, zo’n 5 procent. Dit kwam grotendeels voor rekening van een grotere bijdrage van Air France aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

De economie van Singapore in 2006 is uitgekomen op 7,9 procent, tegen 6,6 procent in 2005. De Aziatische stadstaat sloot het jaar af met een kwartaalgroei van 7,9 procent op jaarbasis, een cijfer dat hoger was dan analisten hadden verwacht. De regering heeft zijn prognoses voor dit jaar naar boven bijgesteld. In de economie van Singapore neemt de export een voorname plaats in. Nu steeds meer mensen in Azië hun inkomsten zien stijgen, is de financiële sector in het gebied aan het uitbreiden. Daarnaast probeert Singapore meer toeristen te lokken, onder meer door de bouw van twee enorme casinocomplexen.

De Franse bank Société Générale heeft het laatste kwartaal van vorig jaar 6 procent meer winst geboekt. Netto bedroeg het resultaat 1,18 miljard euro, een bedrag dat achterbleef bij de verwachtingen van analisten. Sociéte Générale profiteerde in het vierde kwartaal van transacties op de beurs. Daarnaast kwam de bank in actie bij een reeks overnames, een activiteit die ook andere banken het afgelopen jaar veel geld heeft opgeleverd. Société Générale is in marktwaarde de op vijf na grootste bank in de eurozone. Het bestuur van de bank meldde woensdag dat de financiële vooruitzichten gunstig zijn. Sinds begin dit jaar is het aandeel van de bank ongeveer 9 procent in koers gestegen.

Het Amerikaanse bankconcern Citigroup verandert zijn naam en verkoopt het bekende logo met de rode paraplu. De grootste financiële instelling ter wereld gaat voortaan verder onder de naam Citi in zilverkleurige letters met een rode boog gespannen over de bedrijfsnaam. De nieuwe naam wordt wereldwijd ingevoerd, aldus bestuursvoorzitter Charles Prince. Volgens Prince geeft de naam weer dat de bank voortaan als één bedrijf naar zijn klanten zal optreden. De naam Citi werd eerder al gebruikt voor de divisie consumentenbankieren. Citi gaat nu voor alle divisies gelden, behalve het New Yorkse bankonderdeel Citibank en de effectenmakelaardij, die Citi Smith Barney gaat heten. Ook de Mexicaanse tak Banamex gaat door onder de oude naam. De juridische naam van het bedrijf blijft wel gewoon Citigroup. Het logo met de rode paraplu wordt voor een onbekend bedrag verkocht aan de Amerikaanse verzekeraar St. Paul Travelers. Citigroup kwam in het bezit van een voorloper van dit logo door de overname van Travelers Group door Citicorp in 1993. In 1998 fuseerden de twee bedrijven en werd het gefuseerde concern omgedoopt tot Citigroup.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft over de eerste negen maanden van 2006 de nettowinst verdubbeld. De nettowinst kwam uit op 460,3 miljard roebel (13,4 miljard euro) ten opzichte van een jaar eerder. De winstverdubbeling is onder meer te danken aan de gestegen verkoop van aardgas in Europa tegen een hoger tarief. Gazprom levert meer dan een derde van de aardgasbehoefte van Europa. De totale omzet van het concern steeg over de eerste negen maanden van vorig jaar tot 1581 miljard roebel (46,1 miljard euro) tegen 902 miljard roebel in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet uit de verkoop van aardgas aan Europa steeg met 42 procent en die uit de gasverkoop aan voormalige sovjetrepublieken ging met 87 procent vooruit. Op de thuismarkt Rusland steeg de omzet uit de verkoop van gas met 16 procent.

De Europese Commissie heeft invallen laten doen bij fabrieken van het Duitse technologieconcern Siemens en de Zwitserse branchegenoot ABB waar transformatoren voor elektriciteitsnetwerken worden gemaakt. De bedrijven zouden zich op dat terrein schuldig hebben gemaakt aan illegale prijsafspraken. Dat hebben de Europese Commissie en de betrokken bedrijven bekendgemaakt. Siemens kreeg vorige maand al een boete van bijna 400 miljoen euro opgelegd wegens illegale prijsafspraken over schakelsystemen voor hoogspanningsleidingen. ABB was in die zaak de klokkenluider en ontkwam zo aan een bestraffing door Brussel. Volgens nieuwe EU-richtlijnen over kartelvorming die in juli van kracht zijn geworden, riskeert Siemens wegens de eerdere veroordeling in deze nieuwe zaak een dubbele boete.

Het Franse Sanofi-Aventis, de op twee na grootste farmaceuticabedrijf ter wereld, heeft over heel 2006 een nettowinst geboekt van 7,04 miljard euro, een stijging van 11,1 procent ten opzichte van de 6,34 miljard euro winst in het voorgaande jaar. 
De omzet nam met 3,9 procent toe tot 28,4 miljard euro. In het vierde kwartaal kwam de nettowinst uit op 1,4 miljard euro, een daling van 4,6 procent met een jaar eerder. De omzet steeg met 5 procent tot 7,4 miljard euro. De kwartaalresultaten overtreffen de prognoses, maar stonden wel onder druk door concurrentie van generieke goedkope varianten van de bloedverdunner Plavix in de Verenigde Staten. De Amerikaanse verkoop van het medicijn voor hartpatiënten daalde met 87,2 procent in de afgelopen drie maanden. De beter dan verwachte cijfers werden bovendien overschaduwd door het bericht dat de Amerikaanse autoriteiten de goedkeuring van het nieuwe afslankmiddel Acomplia in de VS met drie maanden hebben uitgesteld. Beleggers waren teleurgesteld en zetten het aandeel 1,5 procent lager.

De Duitse regering wil volgend jaar al een verbod op de verkoop van zeer gewelddadige computerspelletjes aan kinderen en tieners. Dat maakte minister van Gezinszaken Ursula von der Leyen dinsdag bekend, meldden de Duitse media. Het verbod geldt ook voor games waarin het geweld niet wordt verheerlijkt. Deze spelletjes mogen niet meer in de gewone handel worden verkocht en er mag ook geen reclame meer voor worden gemaakt. Wie deze games toch aan klanten jonger dan achttien verkoopt, kan rekenen op een boete tot 50.000 euro.

De beslissing voor een nieuwe fabriek voor een ultra-goedkope auto van Toyota zal in april genomen worden. Volgens een aantal bronnen overweegt de Japanse autobouwer om die fabriek in India neer te zetten. Brazilië vormt een alternatief wanneer de gesprekken in Azië stuk lopen. De Indische fabriek zou vanaf 2010 operationeel moeten zijn. Uit de fabriek moeten ongeveer 100.000 auto’s per jaar kunnen rollen. Toyota heeft een fabriek in Bangalore, waar 60.000 auto’s per jaar gebouwd kunnen worden. De Japanners vervaardigen er de Corolla sedan en Innova MPV. Toyota werkt momenteel aan een nieuw model dat baanbrekend moet zijn op kostenbesparingen van design tot en met productie.

Meer Nieuws