managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Werkdag drie uur onproductief

Posted by managing21 on februari 14th, 2007

Recent onderzoek toont aan dat Britse werknemers gemiddeld 39 dagen per jaar overwerken, maar dat dit niet te wijten is aan de hoeveelheid werk die ze moeten verteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Microsoft. De onderzoekers stelden vast dat 92 procent van de respondenten toegeeft dat het werkvolume niet aan de basis ligt van hun overuren.

Bijna de helft van de ondervraagden zei dat ze vroeg beginnen en laat eindigen omdat ze beter kunnen werken in een minder druk kantoor. Eén op vijf beschouwt veel tijd op kantoor doorbrengen als een teken van succes, ongeacht of men wel of niet werkt in die tijd. Drie uur per dag wordt onproductief ingevuld, meestal door het surfen op het internet (54 minuten) en computerproblemen (46 minuten).

De rest wordt gevuld door roddelen met collega’s (35 minuten), koffie drinken (17 minuten), naar het toilet gaan (14 minuten) en dagdromen (18 minuten). De Britse organisatiepsycholoog Cary Cooper van de Universiteit van Lancaster stipt aan dat het niet vreemd is dat onze gedachten afdwalen. Er is volgens gewoon te veel afleiding op het hedendaagse kantoor.