managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Second Life staat dicht bij echte leven

Posted by managing21 on februari 16th, 2007

De virtuele wereld Second Life staat dichter bij de realiteit dan velen denken. Uit onderzoek van de Stanford University is alvast gebleken dat de virtuele identiteit van de spelers opmerkelijk dicht bij het dagelijkse leven staat. In het begin blijken de deelnemers nogal wat afstand te willen nemen van hun echte identiteit, maar nadien blijkt hun figuur dezelfde normen en waarden te hanteren die ze zelf ook nastreven.

“De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat amper vijf procent van de spelers zich in Second Life heel anders gedraagt dan in het dagelijkse leven,” aldus het magazine Intermediair. “Verder blijkt dat vijf tot tien procent experimenteert met een avatar van de andere sekse. Meer dan zestig procent gedraagt zich echter min of meer hetzelfde als in het echte leven.”

Wetenschappers stellen dat er ook niet gevreesd moet worden dat spelers het verschil tussen hun virtuele en echte identiteit niet meer zouden kennen. “Second Life is vooral een speeltuin,” stippen ze aan. “Mensen kunnen er dingen uitproberen. Ruim 25 procent van de deelnemende vrouwen en 35 procent van de mannen is van oordeel dat uit hun virtuele roleplays belangrijke levenslessen kunnen worden geleerd.”