managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Werkdruk drijft Renault-werknemers tot zelfmoord

Posted by managing21 on februari 22nd, 2007

Het Franse gerecht is gestart met een onderzoek naar de werkomstandigheden in het Renault-Technocenter in Guyencourt. Aanleiding daarvoor zijn drie recente zelfmoorden van werknemers van het Renault-Technocenter in de buurt van Parijs. De betrokkenen hadden in hun afscheidsbrief geklaagd over de onmenselijke werkomstandigheden bij de vestiging.

De drie zelfmoorden op amper vier maanden tijd bij het Technocenter, waar auto-designs worden ontwikkeld. “De openbare aanklager stelde dat het onderzoek zich richt op intimidatie die mogelijk zou gelinkt kunnen worden aan de meest recente zelfmoord,” aldus de Britse krant The Guardian. Drie weken geleden hield het Renault-personeel nog een stille mars ter nagedachtenis van de eerste twee slachtoffers.

Renault zag zijn winst vorig jaar gevoelig dalen. Het bedrijf wil tegen 2009 in totaal 26 modellen op de markt brengen, waaronder twaalf nieuwe exemplaren. De CFDT-vakbond stelt dat de werknemers onder steeds grotere druk staan sinds een herstructurering werd doorgevoerd. Ze hebben aan de directie een oproep gedaan om de situatie ernstig te evalueren.

Volgens de vakbonden moet het Renault-personeel steeds harder werken en wordt het met steeds striktere deadlines geconfronteerd, terwijl het werk steeds complexer wordt. Volgens woordvoerders van de vakbond heeft het management de werknemers geintimideerd, zodat het personeel zich vernederd voelde omdat hun bazen hen bekritiseerden in het bijzijn van andere collega’s.

Volgens de weduwe van één van de slachtoffers was haar man zo uitgeput dat hij niet meer kon slapen. “Hij stond onder enorme druk,” vertelde ze. “Hij bracht dossiers mee naar huis en bleef tot laat in de nacht werken.” De Renault-top zegt dat er tot nu toe geen verband kan gelegd worden tussen de werkomstandigheden en de drie zelfmoorden.

Wel stelde Renault te zullen onderzoeken hoe de zelfmoorden hadden vermeden kunnen worden.