managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Computer-nobelprijs voor eerst naar een vrouw

Posted by managing21 on februari 23rd, 2007

Voor het eerst sinds zijn ontstaan in 1966 wordt de A.M. Turing Award, die beschouwd wordt als de nobelprijs voor de computerindustrie, toegekend aan een vrouw. Dat heeft de Association of Computer Machinery bekend gemaakt. De laureate is Frances Allen (74) van het T.J. Watson Research Center. Allen raakte onder meer bekend voor testsimulaties van atoombommen.

“Frances Allen startte haar carrière als computerwetenschapper in de jaren vijftig en wordt nu bekroond voor haar belangrijke bijdragen op het gebied van compiler design en programma-optimisatie,” aldus het magazine Information Week. “Volgens de jury heeft haar werk bijgedragen tot het ontwikkelen van snelle computers.”

Ontwerpen van Allen worden volgens het magazine vandaag nog altijd gebruikt voor ingewikkelde computertoepassingen zoals weersvoorspellingen, klimaatverandering en DNA-tests. Het meest trots is Frances Allen echter over haar werk voor testsimulaties van atoombommen. “Daardoor moesten die bommen niet langer exploderen,” voerde ze aan.

Allen startte haar carrière toen computerwetenschappers nog een zeldzaamheid waren, maar toen wel opvallend veel vrouwen in de sector waren tewerk gesteld. “In de computersector worden vrouwen steeds zeldzamer,” aldus Allen. Toen ze de in de jaren vijftig bij IBM werkte, waren drie van haar vier projectcollega’s vrouwen. Vandaag worden vrouwen met een wiskundige en wetenschappelijke bagage volgens haar meer aangetrokken door biologie en geneeskunde.

Het is niet de eerste prijs die Allen krijgt. Eerder al werd ze bekroond met de Anita Borg Award for Technical Leadership (2004). Frances Allen is nu officieel met pensioen, maar ze heeft bij IBM nog altijd een kantoor. Met de Turing-award is een geldprijs van 100.000 dollar gemoeid. Dat geld wil ze besteden aan de oprichting van een onderwijsfonds voor meisjes in achtergestelde gebieden over de hele wereld.