managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on februari 26th, 2007

De politiethriller ‘The Departed’ van Martin Scorsese heeft de Oscar voor beste film gewonnen. Eerder sleepte de regisseur met dit werk ook al de prijs voor beste regie binnen. ‘The Departed’ haalde het van grote favoriet ‘Babel’, ‘Letters from Iwo Jima’, ‘Little Miss Sunshine’ en ‘The Queen’. Acteur Forest Whitaker sleepte de Oscar voor beste acteur in de wacht. Hij speelde dictator Idi Amin in ‘The Last King of Scotland’. Helen Mirren won de Oscar voor beste actrice voor haar rol van de Britse koningin Elisabeth in de film ‘The Queen’. ‘An Inconvenient Truth’, de documentaire van Al Gore, vroeger vice-president van de Verenigde Staten, won de Oscar voor beste documentaire. In de documentaire spreekt Al Gore over de problemen van de klimaatverandering. De Duitse film ‘Das Leben der Anderen’ kreeg de prijs voor beste niet-Engelstalige film. De film van Florian Henckel schetst een portret van de spionage-activiteiten in de DDR.

Het Chinese mediabedrijf Xinhua Finance Media heeft een notering aangevraagd op Nasdaq. Xinhua Finance Media wil tot 371,5 miljoen dollar ophalen via een beursnotering in New York. Xinhua Finance Media richt zich naar eigen zeggen via radio, televisie, gedrukte media en andere kanalen op de meer vermogende bevolking in China. Het moederbedrijf van Xinhua Finance Media, Xinhua Finance, werd in 1999 opgericht door de huidige ceo, Fredy Bush. Bush is nog altijd een van de belangrijkste aandeelhouders en is ook ceo van Xinhua Finance Media. Het bedrijf heeft ook banden met het nieuwsbureau Xinhua News Agency, dat in Chinese staatshanden is. De voorzitter van de raad van bestuur van Xinhua Finance is namelijk Wu Jiguang, de voorzitter van China Media Development Shenzhen, een holding die volledig in handen is van Xinhua News Agency. Een investering in Xinhua Finance Media is niet zonder risico: het bedrijf wijst in zijn prospectus zelf op de onzekere omgeving in China, zeker voor mediabedrijven. Xinhua Finance heeft wereldwijd 19 kantoren, onder meer in New York en Londen, en 20 nieuwsbureaus, waarvan een in Brussel.

Leo van Wijk wordt na zijn vertrek als president van de luchtvaartmaatschappij KLM permanent voorzitter van het samenwerkingsverband Skyteam. De topman draagt zijn functie bij de KLM al op 1 april over aan Peter Hartman. Diens benoeming wordt pas officieel een feit in juli tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders. Van Wijk neemt deze zomer afscheid van KLM. Hij behoudt echter zijn baan als nummer twee bij het moederconcern Air France-KLM, waar hij zich bezig gaat houden met strategie en allianties.

De investeringsfondsen Texas Pacific Group (TPG) en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) onderhandelen over de overname van de Amerikaanse energiegroep TXU. Ze hebben er een bedrag van 32 miljard dollar voor over. De schulden van 16 miljard dollar inbegrepen, betekent dat een overname van meer dan 48 miljard dollar, meteen de grootste overname ooit. Het Texaanse TXU is een van de grootste Amerikaanse bedrijven die zich bezighouden met productie en distributie van elektriciteit. Het overnamerecord staat op dit moment op naam van het investeringsfonds Blackstone Group, dat eerder deze maand Equity Office Properties trust kocht voor 39 miljard dollar.

Beleggers op de effectenbeurs in Parijs kunnen zich binnenkort verlekkeren aan een primeur. Een Franse website die pornofilms en seksspeeltjes verkoopt, wil met een beursnotering geld ophalen voor een internationale expansie. De onderneming die achter de site schuilt, het acht jaar oude DreamNex, heeft dat voornemen bekend gemaakt. Het bedrijf exploiteert de website sexyavenue.com, maar omschrijft zichzelf als marktleider in producten en entertainment van sobere, maar hoge kwaliteit. De activiteiten waren vorig jaar goed voor een omzet van 34 miljoen euro. Een sexy beursnotering is geen garantie voor succes. Het Duitse seksbedrijf Beate Uhse ging in 1999 naar de beurs. Het aandeel kostte destijds ruim 13 euro. Daar is nu nog geen 5 euro van over.

Piraten hebben zondag voor de kust van Somalië een door de Verenigde Naties gecharterd schip gekaapt. Het vaartuig, de NV Rozen, had 1800 ton voedselhulp naar de Somalische steden Bosasso en Berbera gebracht, aldus een woordvoerster van het VN-wereldvoedselprogramma WFP. De zeerovers waren vermoedelijk Somaliërs. Het gekaapte Keniaanse schip had een twaalfkoppige bemanning bestaande uit zes Srilankanen en zes Kenianen. De wateren voor de noordoostkust van het anarchistische Somalië zijn berucht vanwege hun piraterij. De zeerovers laten het buitgemaakte schip en zijn bemanning meestal na het betalen van losgeld weer gaan.

Het Nederlandse bedrijf Porceleyne Fles heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 13.000 euro in vergelijking met een verlies van 201.000 euro in 2005. Dat heeft de producent van Delfts blauw aardewerk bekendgemaakt. Het bedrijf zei bij de halfjaarcijfers al dit jaar af te zullen sluiten met een kleine winst. De omzet steeg van 3,6 miljoen euro naar 4,1 miljoen euro. Porceleyne Fles wil het merk ‘Royal Delft/De Porceleyne Fles’ meer in de markt zetten als kwaliteitsmerk voor Delfts Blauw aardewerk. Daarnaast wil het bedrijf andere afzetmarkten verkennen naast de huidige toeristische en zakelijke segmenten. “Dit moet niet alleen de omzet vergroten, maar ook de kwetsbaarheid van het bedrijf verkleinen,” aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Een groot netwerk van gekaapte computers in Azië is verantwoordelijk voor een toename van de wereldwijde hoeveelheid spam met zo’n dertig procent in de afgelopen week. Dat concludeert de Australische beveiligingsfirma Marshall. Volgens de onderzoekers zijn zeker acht van de tien berichten ongewenste reclamemailtjes. De toename lijkt het gevolg van een groot zogenoemd botnet, dat onlangs actief is geworden. Het netwerk zou voornamelijk bestaan uit computers in China en Zuid-Korea. Dergelijke botnets van computers die, zonder dat de eigenaar dat weet, worden misbruikt voor het verzenden van spam, zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de ongewenste e-mail. Meestal zijn de getroffen computers onvoldoende beveiligde systemen, die door cybercriminelen worden besmet met virussen of Trojaanse paarden. Zo krijgen de spammers de controle over de pc’s. De onderzoekers denken dat in 2007 negentig procent van alle e-mail spam zal zijn. Ten opzichte van oktober is het spamvolume 280 procent gestegen, aldus Marshall.

Hybride auto’s zijn niet alleen zuinig en milieuvriendelijk, maar ook erg stil. Voor blinden en slechtzienden zijn hybrides nauwelijks op te merken, omdat ze bij lage snelheden vrijwel geluidloos kunnen zijn. De Amerikaanse marketingman Michael Osborn werd bijna aangereden door een hybride, maar werd net op tijd gered door zijn blindegeleidenhond Hastings. ‘Ik ben voor het milieu en voor stille auto’s, maar wie niet goed kan zien, heeft een probleem,” aldus Osborn. Hybrides zijn in de Verenigde Staten de laatste jaren erg populair geworden. Er rijden volgens ramingen op dit moment 392.000 exemplaren rond, wat neerkomt op één procent van alle auto’s in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse belangenorganisatie voor blinden wil dat alle hybrides worden uitgerust met een speciaal geluidssignaal.

De voormalige Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski heeft de Spaanse nationaliteit gekregen. De zakenman die door Rusland wordt verdacht van het witwassen van geld kan daardoor niet meer naar Moskou worden uitgewezen. Het Spaanse kabinet nam het besluit vrijdag, aldus de zondagseditie van de Spaanse krant El Mundo. De 54-jarige Goesinski heeft ook een Israëlisch paspoort. Hij was onder president Boris Jeltsin een van de zogenoemde oligarchen en bezat de Russische televisiestations NTV en TNT. Goesinski zou de staat voor 250 miljoen dollar hebben opgelicht. Spanje hield hem in 2000 en 2001 al eens kortstondig vast, maar rechters oordeelden toen dat justitie hem niet mocht uitleveren. Russische rechtbanken sloten Goesinski’s imperium Media-MOST in 2001 in een poging van president Vladimir Poetin om de media onder controle te krijgen.