managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vancouver vreest draadloze terreuraanslag

Posted by managing21 on februari 26th, 2007

De organisatoren van de Olympische Winterspelen van 2010 in het Canadese Vancouver vrezen dat terroristen van het gratis draadloos netwerk van de stad zullen gebruik maken om criminele acties te ondernemen. Specialisten van de politie van Vancouver stellen dat de stad zich met zijn open netwerk heel kwetsbaar opstelt tegenover malafide figuren.

Vancouver heeft een draadloos netwerk dat gratis of tegen een lage kostprijs toegankelijk is. “Een groot gedeelte van de infrastructuur van de stad wordt gestuurd langs dit netwerk,” waarschuwt de krant The Vancouver Sun. “Onder meer het beheer van gasmeters, busdiensten en de verkeerssignalisatie gebeurt via dit netwerk.”

Computermisdaad-bestrijder Mark Fenton vertelde aan de krant dat het samenbrengen van al die vitale connecties op hetzelfde netwerk heel gevaarlijk is. “Daardoor stelt de stad zich heel kwetsbaar op voor een terroristische aanslag,” voerde hij aan. “Dit is niet gewoon een theoretisch model, want dergelijke dingen zijn al gebeurd.”

Ook de Canadese beveiligingsspecialist O.J. Jonasson stelde dat men zich echt zorgen moet maken over een een georchestreerde terroristische aanval, maar anderen stellen dat de voorspellingen niet meer zijn dan een scenario voor een thriller. “De politie van Vancouver overschat het belang van de Olympische Winterspelen,” merkte beveiligingsspecialist Bruce Schneider op.

Detective Fenton wees er echter op dat een terrorist door het open, draadloze systeem van de stad simpelweg met zijn laptop vanop een bus zijn criminele feiten kan plegen. The Vancouver Sun plaatste dan ook een foto van een man met een laptop in de krant. “Iedereen met een laptop en een draadloze internettoegang kan een terroristische daad plegen,” staat erbij te lezen.