managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ondanks recordvangsten stijgt Colombiaanse cocateelt

Posted by managing21 on juni 23rd, 2006

Het Colombiaanse leger heeft het voorbije jaar 170.780 hectaren aan cocavelden vernietigd. Dat is een record, maar desondanks is het totale coca-areaal nog met 80.000 tot 86.000 hectaren aangegroeid. Daarmee heeft de Colombiaanse coca-teelt voor het eerst in vijf jaar weer een groei gekend.

Volgens cijfers van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) werd het voorbije jaar in Columbia ongeveer 640 ton cocaïne geproduceerd. De cocateelt vertegenwoordigt trouwens 0,7 procent van het bruto binnenlandse product van Colombia. Het land is ook de grootste exporteur van cocaïne en zou ongeveer zeventig procent van de wereldmarkt bevoorraden.

De Colombiaanse regering heeft vorig jaar 173 ton cocaïne in beslag genomen. “De Verenigde Staten hebben de voorbije vijf jaar vier miljard dollar geïnvesteerd in het Colombiaanse drugsbestrijdingsprogramma,” meldt het persbureau IPS. “Dat plan moet ook de linkse guerrilla helpen uitschakelen.

Volgens de Amerikaanse regering zijn de rebellen van de Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) de belangrijkste drugshandelaars in Colombia geworden. President Alvaro Uribe heeft aan de Verenigde Staten meer geld gevraagd voor de vernietiging van cocavelden vanuit de lucht.

Volgens mensenrechtenactivisten heeft de groeiende cocateelt echter vooral te maken met de armoede. “De bevolking heeft geen werk en geen kansen,” stellen ze. “De arme boerenbevolking moet wel zwichten voor de oprukkende cocateelt.” Zij willen dat de Colombiaanse regering investeert in onder meer goedkope landbouwkredieten en de verdeling van zaaizaal en meststoffen. Daardoor zouden de cocaboeren volgens hen aangezet kunnen worden om op andere teelten over te schakelen.