managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsland heeft vriendelijkste winkelpersoneel

Posted by managing21 on juni 23rd, 2006

Wie in Duitsland gaat winkelen, loopt een grote kans bediend te worden door efficiënt en vriendelijk personeel. Dat blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksbureau Grass Roots, dat mystery shoppers had gestuurd naar winkels in zes verschillende landen. Frankrijk en Spanje hebben volgens het rapport het minst vriendelijke winkelpersoneel.

Het Duitse winkelpersoneel kwam met grote voorsprong uit het onderzoek van Grass Roots naar voor. Op de tweede plaats komt Nederland, gevolgd door Groot-Brittannië en Ierland. Spanje en zeker Frankrijk komen volgens Grass Roots ver achterop als het over klantvriendelijkheid gaat.

Wanneer per sector gekeken wordt, blijkt dat fast food over het algemeen de slechtste scores haalde. Spanje blijkt dan weer bijzonder slecht te scoren op het gebied van hulpvaardigheid en vriendelijkheid bij de financiële dienstverlening. In de mobiele telefonie blinkt Ierland in positieve zin uit, met personeel dat aanbevelingen doet en de toestellen controleert.

In Frankrijk is eindeloos wachten op een verkoper of hulp een alledaagse zaak, maar in de autosector is de situatie volgens Grass Roots nog veel erger dan in de andere sectoren. In het algemeen blijkt dat een kwart van de klanten zegt toch niet terug te zullen gaan naar de bezochte winkel.