managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 24th, 2006

Een arbeider van Nova Chemicals, een van Canada’s grootste plasticproducenten, heeft een dure blunder begaan. Hij drukte per ongeluk op een veiligheidsknop, waardoor het bedrijf de productie gedurende twee weken moest stilleggen. Een woordvoerder van het bedrijf liet al weten mee te voelen met de man. Er volgt geen sanctie, maar Nova Chemicals startte wel een onderzoek naar het voorval in de fabriek van Corunna, ruim 200 kilometer ten zuidwesten van Toronto. “Het ging om een veiligheidsknop die de arbeiders kunnen indrukken wanneer ze zien dat er iets misgaat. De knop legt de hele fabriek stil,” legt de woordvoerder uit. “Maar in dit geval was er geen veiligheidsprobleem. De man was gewoon verstrooid.” Volgens het bedrijf kost het voorval om en bij de elf miljoen dollar (ongeveer 8,7 miljoen euro). Doordat de productie gedurende twee weken stillag, kan Nova Chemicals zijn prophyleen en andere plasticsoorten niet op tijd leveren en verschepen.

Tanzania krijgt 30 miljoen euro voor een betere weg tussen de economische hoofdstad Dar es Salaam en Mwanza, de op een-na-grootste plaats van het Afrikaanse land. De Europese Commissie heeft dat vrijdag gemeld. De betere weg moet de transportkosten verlagen in deze Oost-Afrikaanse route. Het snelgroeiende Mwanza is de poort naar het naburige Uganda, Rwanda, Burundi en Kenia. Betere wegen en verbindingen zijn sinds december de kern van de Europese hulp aan Afrika. De Europese Commissie heeft sinds 2002 ruim 170 miljoen euro geïnvesteerd in Tanzaniaanse wegen.

De grote werken aan de Italiaanse autowegen zullen binnenkort stopgezet worden bij gebrek aan geld. Dat heeft de Italiaanse maatschappij die de autowegen beheert, Anas, vrijdag gemeld. De minister van Infrastructuur, Antonio Di Pietro (Italia dei Valori), heeft de rampzalige financiële staat van de openbare instelling bevestigd. Volgens de minister is er een tekort van 5 miljard euro om de voortzetting van de werken te garanderen. De minister wijst er op dat er ook een tekort van 6 miljard euro is voor de werken aan de spoorwegen. Volgens hem moeten er prioriteiten gesteld worden. De raad van bestuur van Anas heeft de voorzitter van de organisatie de opdracht gegeven om de nodige acties te ondernemen voor een stopzetting van de werken. “Vanaf juli zal de opschorting uitgevoerd worden, omdat de uitgaven vanaf dan niet meer betaald kunnen worden”, aldus een communiqué van Anas. In Italië zijn er meerdere grote werken bezig aan spoor- en autowegen, zoals de werken aan de verbinding van de hogesnelheidstrein tussen Turijn en Napels en de autoweg tussen Salerno en Reggio di Calabria in Zuid-Italië.

Steeds vaker duiken in ons land eurobiljetten op die in Duitsland zijn gedrukt. Volgens de website EuroBillTracker, dat de eurobiljetten wereldwijd traceert, is 33,9 procent van de biljetten in ons land gebruikt worden Belgisch, 23 procent komt uit Duitsland en 15,8 procent uit Frankrijk. In ons land wordt dus een kwart van de financiële transacties uitgevoerd met Duitse eurobiljetten. Op Europees niveau blijkt op basis van 232.495 getraceerde biljetten dat de Duitse biljetten 34,9 procent vertegenwoordigen, tegenover 16,7 procent uit Nederland, 14,2 procent uit Finland en 6,8 procent uit België. EuroBillTracker is een internationale site zonder commercieel doel dat erop gericht is de eurobiljetten over de hele wereld op te volgen. Elke gebruiker kan het serienummer van een biljet ingeven samen met de plaats waar hij/zij het heeft verkregen. Op basis daarvan kan de site informatie over het traject van bepaalde biljetten achterhalen. Daarbij worden statistieken en klassementen opgepaakt.

De Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackstone bereidt een overnamebod voor van 60 miljard euro op Deutsche Telekom. Dit staat in een voorpublicatie uit de maandag te verschijnen editie van het Duitse blad WirtschaftsWoche. Volgens het blad wil Blackstone-topman Stephen Schwarzmann het bedrag dit jaar bij Angelsaksische beleggers ophalen. Begin volgend jaar zou hij het bod op het Duitse telecomconcern uitbrengen. In april kocht Blackstone voor bijna 2,7 miljard euro een belang van 4,5 procent in Deutsche Telekom. Kleine en grote beleggers hebben 69 procent van de aandelen in bezit. De rest is direct en indirect eigendom van de Duitse overheid. Deutsche Telekom verklaarde in een reactie dat de overheid op de lange termijn de grootste aandeelhouder wil blijven. Blackstone wilde geen commentaar geven.

De Britse komiek Ricky Gervais heeft met zijn podcast een plekje veroverd in het Guiness Book of World Records. Met gemiddeld 261.670 downloads per aflevering is zijn podcast de meest gedownloade ooit. Het aantal downloads steeg explosief in februari, toen de eerste series van de Ricky Gervais Show eindigden. Zijn podcast werd toen maar liefst 541,329 keer gedownload. De shows bevatten voornamelijk grappige gesprekken tussen Gervais, zijn schrijfpartner Stephen Merchant en radioproducer Karl Pilkington. Sinds de start van de tweede series eind februari moet geld betaald worden voor de podcast. Voor de eerste zes afleveringen moet 3,75 pond betaald worden, een enkele aflevering kost 95 pence. Gervais liet in een podcast weten dat die maatregel nodig is omdat het hosten van de bestanden geld kost. “Maar we doen het ook omdat Karl werkloos is en geen stuiver heeft,” vult Steven Merchant aan. Nieuwe series van de Ricky Gervais Show zullen vanaf augustus ook via de online muziekwinkels iTunes en Audible.com worden aangeboden. Gervais is vooral bekend van ‘The Office’.

De Franse president Jacques Chirac heeft vrijdag een nieuwe internetsite ingewijd, Géoportail gedoopt, die de concurrentie moet aangaan met Google Earth. Dat is een programma waarop je de hele wereld van dichtbij kan bekijken op je computerscherm met behulp van satelliet- en luchtfoto’s. Géoportail (www.geoportail.fr) bestrijkt enkel het Franse grondgebied en werd ontwikkeld door het Franse geografisch instituut IGN. Naast luchtfoto’s is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de grenzen van een gemeente te bekijken. De resolutie van de afbeeldingen voor Frankrijk ligt hoger dan die bij Google Earth. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een schaal van één pixel op vijftig centimeter. Het budget dat werd uitgetrokken voor het project schommelt rond de 6 miljoen euro.

Arcelor gaat meewerken aan een investeringsproject dat banen moet opleveren in de autosector in Seraing, met name bij Magnetto Automotive. Het gaat om een investering van 10 miljoen euro die in 2007 zal starten en die in een eerste fase een vijftigtal banen moet creëren. Die jobcreatie zal nadien nog groeien afhankelijk van de vraag. Magnetto Automotive is een onderdeel van de Groupe CLN en is onder de Europese autoconstructeurs een van de belangrijkste spelers op de markt van de bekleding. Het bedrijf richt in het Luikse een nieuwe eenheid op die gespecialiseerd is in de constructie van auto-onderdelen. De raad van bestuur van Arcelor besliste recent om dat project financieel te ondersteunen. Zo maakt de staalgroep een voorschot van 2 miljoen euro vrij. Die nieuwe investering gaat naar de Arcelor-site in Jemeppe (Seraing).

De Oost-Vlaamse graanstokerij Filliers levert de komende acht jaar moutwijn aan de Nederlandse drankengroep Lucas Bols. Moutwijn is een halffabrikaat dat als basis dient voor de meeste jenevers. Met het contract verdubbelt Filliers, bekend van de fruitjenevers, zijn verkoop van moutwijn aan derden tot 1,2 miljoen liter per jaar. Hoeveel het contract waard is, is niet bekend. Tot nu stond het Nederlandse bedrijf zelf in voor de productie van moutwijn. Lucas Bols is vooral bekend van de jenevermerken Bokma en Bols. In maart van dit jaar kocht de Nederlandse durfkapitalist ABN AMRO Capital, samen met Huub Van Doorne, Lucas Bols over van de Franse drankengroep Rémy Cointreau voor 210 miljoen euro. Lucas Bols zou dit jaar een omzet van 95 miljoen euro halen. Filliers was vorig jaar goed voor 8,7 miljoen euro omzet.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft de Amerikaanse regering wereldwijd toegang tot bankrekeningen. Dat gebeurt via een geheim programma waarmee de Amerikanen de transacties van vermoedelijke Al-Qaedaleden willen onderzoeken. De informatie wordt geleverd door Swift, een internationale vereniging van financiële instellingen met hoofdzetel in Brussel. Swift staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication en is een netwerk dat beveiligd berichtenverkeer en interface software biedt aan duizenden financiële instellingen in 200 landen. De transfers die het meest onderzocht worden, zijn overzeese transacties van en naar de Verenigde Staten. Individuele transacties binnen de VS komen niet voor in de database. Swift, dat vanuit Brussel een beveiligd datasysteem beheert voor banken over de hele wereld, heeft vrijdag erkend een beperkt aantal gegevens te hebben overgemaakt aan de Amerikaanse autoriteiten, dit in de strijd tegen het terrorisme.