managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

McDonald’s langs Chinese autowegen

Posted by managing21 on juni 24th, 2006

China telt steeds meer autobezitters en ook het autotoerisme komt er stilaan op gang. Dat is ook de fastfood-keten McDonald’s niet ontgaan. De Amerikaanse gigant heeft met het Chinese petroleumbedrijf Sinopec, uitbater van ongeveer 30.000 Chinese tankstations, een contrect getekend om drive-in restaurants te bouwen.

Op dit ogenblik rijden er in China ongeveer 5,76 miljoen auto’s. Hun aantal stijgt echter jaarlijks met dertig procent. “Ook het wegennet en het aantal benzinestations neemt toe,” meldt het Nederlandse Algemeen Dagblad. Sinopec is één van de grootste uitbaters van benzinestations. Jaarlijks bouwt het bedrijf ongeveer 500 nieuwe stations. Door de samenwerking met McDonald’s hoopt het bedrijf klanten aan zich te binden.

McDonald’s is immers bijzonder populair bij de jonge Chinese middenklasse. De keten heeft nu 760 Chinese filialen. Tegen 2008 moeten daar nog eens 240 restaurants bijkomen. De helft daarvan zouden drive-ins moeten zijn. De eerste werd vorig jaar geopend en inmiddels zijn er drie. Het Amerikaanse bedrijf ziet in de groeiende Chinese mobiliteit grote groeikansen, want in de Verenigde Staten raakt zijn markt stilaan gesatureerd.