managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Liberia werkt aan duurzame houtproductie

Posted by managing21 on juni 26th, 2006

De Verenigde Naties hebben besloten om een embargo op de Liberiaanse export van hout op te heffen. Daardoor zou het Afrikaanse land inkomsten kunnen verwerven uit een duurzame houtproductie. Maar gevreesd wordt dat de oude houtlobby nog altijd bijzonder veel macht heeft.

De Verenigde Naties waren in 2003 overgegaan tot een embargo op de uitvoer van Liberiaans hout. De inkomsten uit die handel werd het voorbije decennium immers grotendeels gebruikt voor de aankoop van wapens die gebruikt werden in de bloedige Liberiaanse burgeroorlog.

De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf had eerder al opgeroepen om het embargo op te heffen. Dat zou Liberia immers extra inkomsten kunnen bezorgen. Die zouden volgens Johnson-Sirleaf gebruikt worden om de armoede in het land te bestrijden. De regering krijgt nu negentig dagen tijd om te bewijzen dat het bosbeheer in Liberia wettelijk goed wordt geregeld.

De concessies die tijdens de regering van Charles Taylor aan houtproducenten werden verstrekt, zouden inmiddels zijn ingetrokken. Bovendien zouden een aantal gebieden aangestipt zijn voor commerciële houtwinning, maar zou ook ruim één miljoen hectare, ongeveer twaalf procent van de totale oppervlakte van het land, beschermd worden.

Liberia zou jaarlijks 80 miljoen euro kunnen verwerven uit de commerciële houtbouw. Daarvan zou twintig procent naar de staat gaan. Het persbureau Associated Press voert echter aan dat de machtige figuren in de houtproductie vrienden zijn van de gewezen president Taylor. Zij blijven volgens het bureau een gevaar voor het nieuwe, jonge Liberiaanse regime.