managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 25th, 2020

De Britse autobouwer McLaren, constructeur van supercars, zal tegen eind dit decennium de productie van benzinemotoren stopzetten. Het bedrijf wil overstappen op elektrische wagens. Dat heeft Mike Flewitt, chief executive van McLaren, aangekondigd. Flewitt benadrukte daarbij dat McLaren zich de volgende tien jaar zal toeleggen op de productie van hybride supercars. Hij beloofde daarbij ook meer onderdelen bij Britse leveranciers te zullen kopen. Pas tegen de tweede helft van dit decennium zal McLaren volgens Flewitt een volledig elektrische wagen laten debuteren. De huidige technologie omvat volgens hm nog teveel beperkingen op het gebied van gewicht, prestaties en actieradius.

In de Verenigde Staten wil president Donald Trump een experimenteel coronavaccin van het Brits-Zweedse farmaconcern AstraZeneca en de Universiteit van Oxford nog voor de verkiezingen begin november voor noodgevallen op de markt laten brengen – De Britse retailer Tesco creëert zestienduizend nieuwe banen. De tewerkstelling is te danken aan de toenemende interesse van de Britse consumenten voor online handel. Sinds het begin van de coronacrisis is het aandeel van ecommerce in de totale omzet van Tesco van 9 procent naar meer dan 16 procent opgelopen – De Eurostar rijdt vanaf eind oktober in beide richtingen rechtstreeks tussen Amsterdam en Londen. De Eurostar rijdt al langer rechtstreeks van Londen naar Amsterdam, maar in omgekeerde richting moes tot nu toe in Brussel-Zuid nog wel worden overgestapt.

Takeda Pharmaceutical verkoopt zijn Japanse divisie voor consumentengeneesmiddelen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard Amerikaanse dollar. Takeda wil zich meer op zijn kernactiviteiten focussen – Brillenholding Grandvision diende tijdens de coronacrisis aan zijn toekomstige eigenaar EssilorLuxxotica geen inzage in zijn administratie te geven. Dat heeft een Nederlandse rechter beslist. EssilorLuxxotica had die inzage geëist – Winkelketen Hema heeft van een rechter in Groot-Brittannië toestemming gekregen om een plan voor een schuldherschikking door te voeren. Daardoor worden de schulden van het bedrijf met meer dan de helft teruggebracht. Daarbij worden een aantal obligaties in aandelen van Hema omgezet.

Het Nederlandse bedrijf Porceleyne Fles boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 2,5 miljoen euro. Dat was 36 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 364.000 euro, tegenover 311.000 euro winst de eerste helft vorig jaar – Het Chinese online concern Tencent wil het gamebedrijf Leyou Technologies, ontwikkelaar van spellen zoals Warframe en Dirty Bomb, overnemen. De waarde van Leyou Technologies wordt geraamd op een bedrag van 1,3 miljard dollar. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden – In Groot-Brittannië werkt British Telecom (BT) aan een strategie om zich tegen een vijandige overname te beschermen. Door een verlies aan beurswaarde, tot 10,1 miljard pond, leek het bedrijf immers een gemakkelijker prooi voor een vijandige overname te worden.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple wil zijn winkels in de Verenigde Staten langzaam weer heropenen. Het bedrijf was eerder al tot een heropening overgegaan, maar door een heropstoot van het coronavirus werd opnieuw tot een sluiting beslist. In eerste instantie zou een klein aantal winkels worden geopend – Uitgever Pearson heeft Andy Bird, gewezen topman van Disney, tot chief executive benoemd. Bird wordt bij Pearson de opvolger van huidig topman John Fallon, die midden oktober zijn functie neerlegt, maar wel tot eind dit jaar als adviseur bij de uitgever blijft – Het Amerikaanse technologiebedrijf Facebook heeft in Frankrijk met de fiscale autoriteiten een schikking bereikt. Daarbij werd overeengekomen dat Facebook 106 miljoen euro achterstallige belastingen, waarin ook een boete is verrekend, zal terugbetalen.

De Belgisch-Nederlandse investeerder Waterland neemt een belang van 55 procent in het adviesbureau Moore Belgium. Financiële details over de transactie werden niet gemeld. Moore Belgium wil met de steun van Waterland zijn positie op de Belgische markt verder versterken – De Nederlandse schoenenketen vanHaren neemt 43 winkels van de failliete keten Brantano over. Dit betekent echter dat meer dan vijftig filialen van Brantano zullen worden gesloten. De merknaam Brantano zal echter verdwijnen en zal door vanHaren worden vervangen – Het Belgische bedrijf Oystershell, fabrikant van producten tegen insecten, neemt het Amerikaanse merk Rid van Bayer over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Rid is fabrikant van producten tegen luizen. Oystershelll wil Rid opnieuw marktleider in de Verenigde Staten maken.