managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 26th, 2020

Bij het mijnbedrijf Rio Tinto moet chief executive Jean-Sebastien Jacques een bonus van 2,7 miljoen pond inleveren. De kaderleden Chris Salisbury en Simone Niven verliezen elk een bonus van 0,5 miljoen pond. Het drietal wordt door Rio Tinto in belangrijke mate verantwoordelijk geacht voor de vernietiging van heilige aboriginal-sites in Pilbara in het westen van Australië. Ondanks tegenstand van de traditionele aboriginal-bewoners had Rio Tinto toch de vernietiging van oude rotswoningen in de Juukan Gorge doorgezet. De rotswoningen behoorden tot de oudste historische sites van Australië. De sites zouden de voorbije 46.000 onafgebroken door menselijke nederzettingen zijn bewoond.

Luminar Technologies, fabrikant van sensoren voor zelfrijdende wagens, krijgt een notering op de Amerikaanse technologiebedruf Nasdaq. Dat gebeurt door een fusie van Luminar met Gores Metropoulos, een bedrijf dat al langer op Nasdaq is genoteerd – De Amerikaanse president Donald Trump zou mogelijk terugkomen op zijn plannen om Amerikaanse bedrijven de samenwerking met de Chinese applicatie WeChat te verbieden. Een dergelijk verbod had de omzet van Amerikaanse technologiebedrijven in China kunnen ondermijnen – De overname van de Amerikaanse juweliersketen Tiffany door het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH). De Franse groep zou van dat uitstel gebruik willen maken om alsnog de overnameprijs te verlagen. Er was eerder een overnamebedrag van 13,7 miljard euro bepaald. 

Het Amerikaanse energiebedrijf ExxonMobil verdwijnt na 92 jaar uit de Dow Jones Index, de lijst met de dertig grootste beursgenoteerde bedrijven van de Verenigde Staten. Dat geldt ook voor Pfizer en Raytheon. Nieuwkomers zijn Salesforce, Honeywell International en Amgen – De Amerikaanse keten Best Buy boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 9,9 miljard dollar. Dat was 3,9 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een winst van 432 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 238 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Het Britse softwarebedrijf Aveva neemt voor 5 miljard dollar het Amerikaanse industriële softwarebedrijf Osisoft over. Osisoft is momenteel nog in handen van de Amerikaanse familiale groep Kennedy en de Japanse investeerder Softbank.

Het technologiebedrijf Apple hoeft het game Fortnite niet opnieuw in zijn App Store op te nemen. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Apple had Fortnite uit zijn winkel gehaald nadat Epic Games, fabrikant van het game,  een alternatief betaalsysteem had ontwikkeld. Dat was voor Apple minder gunstig – In Brazilië heeft de realisatie van een zonnepark in de buurt van de stad Fortaleza door het bedrijf New Sources Energy (NSE) een grote vertraging opgelopen. De problemen moeten aan de coronacrisis worden toegeschreven. Dat heeft het bedrijf gemeld – De Europese Unie dreigt de tarieven op roestvrij staal uit China en Taiwan te verlengen. De tussenkomst was gevraagd door de Europese producenten, die aanstuurden op een langere bescherming tegen het dumpen van staal op de Europese markt.

De Duitse fintechgroep Wirecard schrapt 730 banen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Wirecard is wegens een groot boekhoudschandaal in opspraak gekomen. De ontslagen moeten het bedrijf, dat het faillissement heeft moeten aanvragen, helpen kosten te besparen – Het Amerikaanse bedrijf HP Enterprise boekte tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 6,8 miljard dollar. Dat was 6,8 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte 9 miljard dollar winst, tegenover een verlies van 27 miljoen dollar het tweede kwartaal vorig jaar – Bij de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas verdwijnen nog eens 2.500 banen. Eind juni had de onderneming al aangekondigd 6.000 banen te moeten schrappen. Volgens Qantas is de coronapandemie de grootste crisis waarmee de luchtvaart ooit is geconfronteerd.

Korys, de investeringsgroep van de familie Colruyt, stapt in het Luikse technologiebedrijf Ampacimon. De instap kadert in een kapitaalronde van 4 miljoen euro die Ampacimon, een spinoff van de Luikse universiteit, heeft doorgevoerd. Ampacimon ontwikkelde een technologie die vermijdt dat hoogspanningskabels oververhit raken – De Limburgers startup BioStrand krijgt van het Vlaamse overheidsagentschap Vlaio subsidies ter hoogte van 235.000 euro. De middelen zullen worden gebruikt om de genetische zoekmachine van het bedrijf verder te verfijnen – Vrachtwagenbouwer DAF Trucks uit Oevel wil het productieniveau tot 180 eenheden per dag opvoeren. Dat betekent een stijging met twintig exemplaren tegenover het huidige niveau. Door de productieverhoging zou de fabriek werk kunnen bieden voor 120 bijkomende werknemers.