managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 31st, 2020

In Canada werd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 3,88 miljard dollar geïnvesteerd in de winning van olie en gas. Dat was een daling met meer dan de helft tegenover de maanden voordien. Dat zegt een rapport van de Canadian Association of Petroleum Producers. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een investering van 8,46 miljard dollar opgetekend. Tijdens het laatste kwartaal vorig jaar werden 8,59 miljard dollar investeringen geregistreerd. Voor het hele jaar wordt nu een investring van 23 miljard dollar vooropgesteld. Begin dit jaar was nog gewag gemaakt van 37 miljard dollar. De lage olieprijzen hebben de winstverwachtingen van nieuwe projecten in de sector van olie en gas ondermijnd.

Investeerder Blackstone wil zijn belang van 40 procent in het concern Cheniere Energy Partners, een joint-venture met de groep Cheniere, verkopen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van van ongeveer 5 miljard dollar. Brookfield Infrastructure zou een mogelijke overnemer zijn – In de Democratische Republiek Congo is de bouw van de zonnekrachtcentrale Kinshasa Solar City gestart. De centrale moet een capaciteit krijgen van 1 gigawatt. Het project wordt uitgebouwd met Sun Plus, onderdeel van de Amerikaanse vastgoedgroep Sandi Group – British Petroleum (BP) is van plan om zijn historisch hoofdkwartier in het centrum van Londen te verlaten. Het bedrijf stelt in zijn hoofdkwartier in Sunbury-on-Thames momenteel nog 6.500 mensen tewerk. De groep wil echter overschakelen op een hybride werksysteem.

De Russische economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een inkrimping met 8,5 procent moeten registreren. Op uitzondering van de landbouw moesten alle sectoren een inkrimping melden. Dat blijkt uit een rapport van Rosstat, het Russisch bureau voor de statistiek – Brompton, de grootst fietsenfabrikant van Groot-Brittannië, neemt voorlopig geen nieuwe orders meer aan. Het bedrijf is immers overspoeld met bestellingen van forenzen die op zoek zijn naar nieuw manieren om hun verplaatsingen tussen hun woningen en het werk te maken – De Chinese restaurantketen Haidilao boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 9,76 miljard yuan. Dat was 16,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed een verlies van 985 miljoen yuan. Dat was 200 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Het Britse bedrijf CMR Surgical, fabrikant van chirurgische robots, wil Tony Vernon, voormalig topman van Kraft, als nieuwe voorzitter aantrekken. Vernon moet de internationale verkoop van zijn robot Versius helpen stimuleren – Het Japanse concern SoftBank heeft plannen om een deel van zijn Japanse telecomdivisie te verkopen. Met de transactie zou een bedrag van 14 miljard dollar zijn gemoeid. Door de verkoop zou het belang van Softbank in de telecomdivisie van 62 procent tot 40 procent worden teruggebracht – Het Britse bedrijf Moss Brothers, verkoper van zakenpakken en smokings, dreigt een belangrijke herstructurering te zullen moeten uitvoeren. De verkoop van de groep kende, onder de invloed van de coronacrisis, een zware terugval door de afschaffing van de Royal Ascot en het verbod op grote huwelijksfeesten.

Schuimrubberfabrikant Recticel boekte tijdens de eerst helft van dit jaar een omzet van 374,3 miljoen euro. Dat was 17,5 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 44,9 procent naar 19,1 miljoen euro – Bij de beeldgroep Agfa-Gevaert heeft de Oostenrijker Klaus Röhrig zijn functie als voorzitter neergelegd. Röhrig was iets meer dan een jaar voorzitter van de Belgische onderneming. De beslissing zou te maken hebben met de coronacrisis. Röhrig wordt opgevolgd door de Fransman Frank Aranzana – Bank BNP Paribas Fortis boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,98 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De Belgisch bank boekte een winst van 804 miljoen euro. Dat was 23 procent minder dan de eerste helft vorig jaar.

Verzekeraar Ageas neemt een belang van 25 procent in de Chinese herverzekeraar Taiping Reinsurance. Met de transactie is een bedrag van 340 miljoen euro gemoeid. Taiping Reinsurance is een dochteronderneming van China Taiping Insurance Holdings (CTIH), waarmee Ageas al langer samenwerkt – Picanol, fabrikant van weefmachines, boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,13 miljard euro. Dat was 4 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst kende bijna een verdrievoudiging tot 72,6 miljoen euro – De retailgroep Colruyt heeft tot nu toe op de gevels van 76 winkels van dochterbedrijf Okay luchtzuiverend verf aangebracht. De overige 61 winkels van Okay zijn volgens de groep nog te recent gebouwd om gemoderniseerd te worden. Wel zijn er gelijkaardige plannen voor een dertigtal filialen van Bioplanet.