managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 30th, 2020

Het energiebedrijf TerraPower wil in de Verenigde Staten een netwerk van zijn centrale Natrium uitbouwen. Het bedrijf werkt daarvoor samen met het Japanse concern GE Hitachi Nuclear Energy. Dat heeft Chris Levesque, chief executive van TerraPower, gezegd. Natrium is een kleine kerncentrale die bijkomende elektriciteit kan leveren aan het elektriciteitsnet, dat steeds meer door windenergie en zonnekracht wordt gevoed. TerraPower werd veertien jaar geleden door miljardair en filantroop Bill Gates opgericht. Het project vormt een onderdeel van de initiatieven die Gates wil opzetten om de klimaatverandering te bestrijden. Uiteindelijk wil TerraPower een wereldwijd netwerk van centrales uitbouwen.

De Amerikaanse telecomgroep AT&T overweegt om zijn divisie DirecTV te verkopen. Het concern zou met een aantal investeerders gesprekken zijn aangeknoopt. Reden zou de toenemende concurrentie van online streamingdiensten voor de traditionele betaaltelevisie zijn – Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna is in gesprek met het Japanse ministerie van volksgezondheid over de levering van 40 miljoen coronavaccins. Het vaccin zal door Moderna geleverd worden, terwijl Takeda Pharmaceutical verantwoordelijk zal zijn voor de distributie – Het Amerikaanse cosmeticabedrijf Coty boekte tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet van 560,4 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het verlies daalde van 2,8 miljard dollar naar 723 miljoen dollar.

De Britse detacheerder Hays realiseerde het voorbije boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een omzet van 996,2 miljoen Britse pond. Dat was 11 procent meer dan het jaar voordien. De winst daalde van 231,2 miljoen pond naar 86,3 miljoen pond – Het middel Xofigo van Bayer is nu ook in China goedgekeurd voor de behandeling van prostaatkanker. Dat heeft het Duitse concern gemeld. Xofigo is al in vijftig landen goedgekeurd. Dat geldt onder meer voor de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan – De Franse groep Carrefour neemt 172 winkels van de Spaanse retailer Supersol, een keten van buurtwinkels, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 78 miljoen euro. Supersol was tot nu toe in handen van de Maxima Group uit Litouwen, maar die heeft beslist om de Spaanse markt te verlaten.

Turkije moet initiatieven nemen om zijn territoriale conflicten met Griekenland oplossen. Indien dat niet gebeurt, zal de Europese Unie tegen Turkije bijkomende sancties overwegen. Dat heeft Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, gezegd – In Japan heeft premier Shinzo Abe zijn vertrek aangekondigd. Aanhoudende gezondheidsredenen liggen aan de basis van het besluit. Abe (65) lijdt aan colitis ulcerosa. Ook twaalf jaar geleden lag diezelfde ziekte al eens aan de basis van het vertrek van Abe als Japans premier – De Nederlandse sportwagenbouwer Spyker Cars heeft een overeenkomst gesloten de Russische multimiljonair Boris Rotenberg en diens zakenpartner Michail Pessis. Hier zal Spyker volgens topman Victor Muller op grotere schaal auto’s beginnen te bouwen.

Het Belgisch-Nederlands havenconcern North Sea Port heeft aan het bedrijf VoltH2 van ondernemer André Jurres de toelating gegeven om in Vlissingen een fabriek voor de productie van waterstof te bouwen. De waterstof zal met duurzame elektriciteit worden aangemaakt – De West-Vlaamse groep Balta, de grootste tapijtwever van Europa, boekte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 266 miljoen euro. Dat was een daling met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 37 miljoen euro naar 18 miljoen euro – Spoorwegmaatschappij NMBS boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 1,04 miljard euro. Dat was 25 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een verlies van 152 miljoen euro, tegenover 44 miljoen euro winst de eerste helft vorig jaar.

Het voedingsbedrijf Ter Beke boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 356,2 miljoen euro. Dat was 0,7 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 24,9 miljoen euro naar 6,1 miljoen euro – Engie Electrabel heeft beslist om zijn biomassacentrale in Les Awirs te sluiten. De centrale is immers niet langer rendabel. Dat is het gevolg van een beslissing van de Waalse overheid om zijn systeem met duurzame certificaten stop te zetten. Bovendien moesten een aantal onderdelen van de centrale grondig gemoderniseerd worden – Het bedrijf Sodexo schrapt in zijn Belgische divisie catering 380 arbeidsplaatsen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Gewezen wordt naar de impact van de coronacrisis, die de vraag naar cateringdiensten sterk heeft verminderd.