managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht – Zondag 18 oktober 2020

Posted by managing21 on oktober 18th, 2020

De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het voorbije boekjaar, dat eind juni werd afgesloten, een omzet geboekt van 1,3 miljard pond. Dat was een daling met 30 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van 34,1 miljoen pond, tegenover een winst van 102,5 miljoen pond het jaar voordien. Tim Martin, topman van JD Wetherspoon wees erop dat de pubketen pas voor de tweede keer verlies moet melden sinds het bedrijf vijfendertig jaar geleden werd opgericht. Eén jaar na de start moest een negatief resultaat van 7 miljoen pond worden gemeld. JD Wetherspoon heeft 880 pubs. Martin wijt een groot deel van het verlies aan het beleid van Brits premier Boris Johnson.

De Zweedse truckfabrikant Volvo Group boekte tijdens het derde kwartaal dit jaar een omzet van 76,9 miljard kroon. Dat was 22 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 34 procent tot 7,2 miljard kroon (690 miljoen euro) – Het Franse drankenconcern Remy Cointreau heeft een meerderheidsbelang gekocht in het champagnehuis J. de Telmont. De transactie betekent voor Remy Cointreau een terugkeer in de champagnesector. Vorig jaar verkocht het bedrijf de merken Piper-Heidsieck en Charles Heidsieck – Het Amerikaanse farmabedrijf Mallinckrodt heeft bescherming tegen faillissement gevraagd. Het bedrijf is een van de grootste producenten van opioïden van de Verenigde Staten. Mallinckrodt wordt geconfronteerd met een reeks claims voor de schadelijke neveneffecten van het product.

Ant Group, de financiële dienstverlener van de Chinese internetgroep Alibaba, wil met zijn introductie op de beurs van Hongkong en Shanghai een waardering van minstens 280 miljard dollar halen. Dat is 12 procent meer dan bij een vorige prognose, te wijten aan de hoge interesse – Er is nog maar een overnamekandidaat voor Hema. De Nederlandse investeerder Parcom en de groep Van Eerd, eigenaar van Jumbo, beginnen aan exclusieve onderhandelingen met de aandeelhouders van de keten. Marcel Boekhoorn, voormalig eigenaar van Hema, zou hebben afgehaakt – In de Verenigde Staten wil de Federal Communications Commission (FCC) de immuniteit van de sociale netwerkbedrijven verder beperkt. Dat heeft Ajit Pai, voorzitter van de commissie, gemeld. Pai lijkt daarmee in te gaan op de eisen van Amerikaans president Donald Trump.

De Amerikaanse autobouwer Nikola, fabrikant van elektrische vrachtwagens, kan ook zonder een samenwerking met General Motors overleven. Dat heeft Mark Russell, topman van Nikola, gezegd. Vragen rond de geloofwaardigheid van Nikola zouden die samenwerking kunnen bedreigen – Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 12 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste drie kwartaal is er echter nog altijd een achteruitgang met 21 procent – Tijdens de maand september werden in de Europese Unie 933.987 nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een stijging met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Acea, die gewag maakt van de eerste groei van dit jaar.

In Groot-Brittannië heeft de brouwgroep Marston’s gewaarschuwd voor een mogelijk verlies van 2.150 banen. Dat moet volgens het bedrijf worden toegeschreven aan de nieuwe beperking die de regering heeft opgelegd en het einde van de steunmaatregelen van de overheid. Marston’s heeft nu nog 14.000 werknemers – Zakenbank Edmond de Rothschild wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd door Sergei Bogdanchikov, een voormalig topman van het Russisch energiebedrijf Gazprom. Volgens Bogdanchikov heeft de bank 81 miljoen dollar uit zijn vermogen spoorloos laten verdwijnen – De Nederlandse brouwer Heineken is in Groot-Brittannië tot een boete van 2 miljoen pond veroordeeld. Volgens de autoriteiten heeft Heineken aan de uitbaters van zijn Britse pubs onaanvaardbare verkoopsvoorwaarden opgelegd.

Het Amerikaanse bedrijf Juul, fabrikant van elektronische sigaretten, zet zijn verkoop in België stop. Dat heeft de onderneming gemeld. De producten van Juul werden pas in september vorig jaar in de Belgische winkels aangeboden – Het farmabedrijf Novartis wil zijn Belgische activiteiten reorganiseren. Daardoor kunnen op de Belgische zetel van het bedrijf in Vilvoorde bij de medische vertegenwoordigers mogelijk 42 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf tijdens een bijzondere ondernemingsraad gemeld – Het bedrijf Compagnie Maritime Belge (CMB) is aan het Havenhuis in Antwerpen gestart met de bouw van het eerste tankstation ter wereld dat aan schepen rechtstreeks duurzame waterstof kan leveren. Ook auto’s en vrachtwagens kunnen er waterstof tanken. In maart volgend jaar moet het station klaar zijn.

Verder:

Chemische producten beïnvloeden verouderingsproces, immuunsysteem en metabolisme
https://theconversation.com/exposure-to-man-made-chemicals-influences-genes-controlling-aging-immune-system-and-metabolism-146825
Inferieur dieet is wereldwijd cruciale oorzaak van fatale hartziektes
https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/poor-diet-is-top-contributor-to-heart-disease-deaths-globally
Maatschappijen desintegreren wanneer leiders de sociale contacten belemmeren
https://phys.org/news/2020-10-history-societies-collapse-leaders-undermine.html
Bevolking eist dat overheid meer zorgt draagt voor welzijn van de burger
https://www.jhsph.edu/news/news-releases/2020/survey-more-u.s.-adults-want-the-government-to-have-a-bigger-role-in-improving-peoples-lives-than-before-the-pandemic.html
Grote donoren hebben op Amerikaanse politiek meer invloed dan gemiddelde kiezer
https://phys.org/news/2020-10-big-money-donors-political-average-voter.html
Gezinsinkomen heeft vaak een complexe structuur
https://news.umich.edu/is-there-a-male-breadwinner-norm-dont-look-at-salary-data-to-find-out-u-m-study-says/
De coronacrisis heeft op de Afrikaanse economie een verwoestende impact
https://hub.jhu.edu/2020/10/15/covid-19-has-dire-economic-impact-on-africa/
Ervaring met nepnieuws bouwt verdediging tegen toekomstig bedrog
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201016132013.htm
Introductie van minimumprijs voor alcohol helpt overlijdens voorkomen
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-10/joso-iam100820.php
Mensenhandel heeft op vrouwen de grootste impact
https://medicalxpress.com/news/2020-10-human-trafficking-europe-disproportionately-affects.html